Борисов се среща с шефа на Световния еврейски конгрес

По време на визитата в Израел делегацията ни ще бъде приета и от патриарха на Ерусалим

Борисов се среща с шефа на Световния еврейски конгрес | StandartNews.com

По време на визитата си в Израел премиерът Бойко Борисов ще участва в пленарната сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес и ще разговаря с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

Една от темите ще бъде 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи, която отбелязваме през 2018 г. Работното посещение на Борисов в Израел и в Палестина започва днес и ще продължи до четвъртък.

За утре са предвидени разговорите на българския премиер в Ерусалим с израелския му колега Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин и с лидера на опозицията Исаак Херцог. На тях ще бъде направен преглед на двустранните отношения в областите от взаимен интерес, включително в сферата на сигурността и борбата с тероризма, и ще бъдат обменени мнения по международни и регионални теми, съобщиха от правителствения пресцентър. Борисов и българската делегация, в която са включени вицепремиерът Томислав Дончев, просветният министър Красимир Вълчев, заместник-министърът на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова ще бъдат приети и от патриарха на Ерусалим Теофилос Трети.

Преди това, навръх 59-ия си рожден ден, Борисов ще се поклони на Божи гроб.

Вечерта той ще има среща с българската общност в Тел Авив, на която концерт ще изнесе ансамбълът на Николина Чакърдъкова.

При посещението си в Израел премиерът ще бъде придружаван и от представители на Българската православна църква и на еврейската общност в България. В четвъртък Бойко Борисов ще се срещне в Рамала с министър-председателя на Палестина Рами Хамдала.

Преди посещението си в Израел Борисов ще се срещне в Измир с турския си колега Бинали Йълдъръм. Срещата е в отговор на поканата българският премиер да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП, която ще се състои в Ескишехир. Тръбата ще докара от азерското находище "Шах Дениз 2" 16 млрд. кубика газ като десет от тях трябва да отидат за европейския пазар. България също очаква милиард кубика от ТАНАП, които трябва да получаваме през интерконектора с Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай