Борисов: Сделката за ЧЕЗ е между частни субекти

Борисов: Сделката за ЧЕЗ е между частни субекти | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов коментира сделката за активите на ЧЕЗ на 9-тия Зимен университет на Младежи ГЕРБ в Сандански. Той припомни, че става дума за споразумение между частни субекти и обеща, че държавните институции ще я проверят.

"Електроразпределителните дружества са продадени 2005 година. Забележете как са продадени – контролният процент, който позволява да се контролира дружеството е 34, а държавата си е оставила 33. Още тогава те са заложили да няма никакъв контрол", посочи Борисов.

"В момента и трите дружества водят арбитражни дела за стотици милиони с България. Сделката с ЧЕЗ се извършва в Чехия. Сега, когато идва в България, ние ще ги посрещнем и ще ги проверяваме и едната, и другата, и третата. Колегите вчера от БСП, приемам, че добронамерено, казват държавата да извади 380 милиона евро и да я купи. Първо защо ги продадохме. Защо по време на техните правителства от 2005 година не си ги откупиха обратно и защо само ЧЕЗ да купим, а Енерго-Про и EVN защо не ги купим? Защо да гарантираме на половина българи държавна компания, а на другите частна, след като и с трите се съдим от години? Един уважаван депутат от БСП вчера го чух каза да се одържави. Държавата е много по-лош стопанин и аз ги връщам - помните ли България от въздуха казваха, че изглежда като дискотека, защото имаше режим на тока, когато бяха държавни електроразпределителните дружества", коментира Борисов.

"Ние сме изцяло за частния бизнес като дясна партия, но тук много важното условие е много силни регулатори, единственото спасение да държим частния бизнес в необходимите правила е независимите регулатори. Внимателно ще проверим като дойде в нашите институции, на едните мога да разпоредя, другите мога да помоля, защото са независим регулатор и ще видим как ще се развият нещата. Но във всички случаи това е сделка между частни субекти и от извън България. Ако тръгнем да изкупуваме така, защо не изкупим и "Нефтохим"-Бургас и банките обратно, да върнем всичко на държавата, защо само ЧЕЗ?", допълни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай