Борисов: Религията не бива да се ползва за партийни цели

Борисов: Религията не бива да се ползва за партийни цели | StandartNews.com

Религията не бива да бъде използвана за партийни цели. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си в храма "Св. прмчк. Прокопий Варненски" в морската ни столица.

Попитан дали религията може да помогне на младите хора да бъдат по-активни и интелигентни, премиерът отговори: „От една страна – това ни е спасението. Вярата в Господ и християнските ценности са тук, за това е важно владиците да показват на хората всеки ден правия път. Радвам се, че има все повече храмове и манастири, отремонтирани стари светини има, а в същото време и чисто нови храмове".

По думите му,  никога религията не бива да бъде използвана за партийни цели. „Моята и на колегите ми вяра в Господ е такава, че не бихме си позволили и да си го помислим", посочи премиерът.

Правителството отпусна 300 хил. за строежа на храма „Св. прмчк. Прокопий Варненски" в морската ни столица.

България няма възможност да приема повече икономически мигранти, Европа също се задъхва. Това подчерта още веднъж премиерът. „Само преди минути, Доналд Туск, председател на Европейския съвет, след разговора, който водихме, на практика потвърди всички мои думи, които е чул, че Европа трябва да затвори външните си граници и само политически мигранти да се допускат, докато се решат проблемите", заяви Борисов.

По думите му, външният министър на страната ни Даниел Митов сега има за задача при следваща среща с външния министър на Афганистан да му зададе въпроса за приемането на афганистанските граждани. „Ние харчим по 80 милиона лева на година да държим контингента в Афганистан, а там сега е мирно и спокойно. Сега да бъдат така добри да си изпълнят и техните ангажименти. Ние за икономически мигранти повече възможност нямаме, България категорично, виждате и Европа вече се задъхва до такава степен, че настанаха проблеми там", подчерта още министър-председателят.

Той сподели, че е оптимист по отношение на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз.

„Южен поток" отдавна е закрит, има европейски газов хъб „Балкан", това са две различни неща", коментира Борисов преди утрешната среща за европейски газов хъб „Балкан".  „Президентът Путин в разговора си с мен много добре и ясно формулира, както и аз, целите. Ако Европа има нужда да идва руски газ в газов хъб „Балкан", утре трябва да го заяви. И тогава ще пратя министър, който да договаря условията, ако имат интерес. Те си държат тръбите във Варна и Бургас и чакат европейско решение по въпроса. След като говорим за обща европейска енергийна интеграция и сигурност с интерконекторна взаимосвързаност, трябва когато отидем в Москва, да кажем, че това е решението на Европа, не на България, на целия енергиен съюз, добре дошли сте", посочи премиерът.

"Тогава вече можем да започваме разговори. Европа е казала „не" на „Южен поток" по начина, по който беше предложен и никой не говори вече за „Южен поток". Ние говорим за европейски газов хъб „Балкан" с интерконектори и възможност транзитните ни магистрали-газопроводи, да бъдат ползвани от всеки, който иска да си прекара газ. Това е целта на утрешния ден – най-голяма за Европа конференция", заяви още премиерът Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай