Борисов: Преговаряме с голям инвеститор за Седми блок

Борисов: Преговаряме с голям инвеститор за Седми блок | StandartNews.com

Сега водим разговори, за да имаме нови рвактори в бъдеще, съобщи премиерът

С Томислав Дончев преговаряме с голям инвеститор за изграждането на следващите реактори на АЕЦ Козлодуй. Това съобщи в Пекин преди минути премиерът Бойко Борисов. "Говорим за финансов инвеститор в един бъдещ строеж, защото всички заем, че след 10-15 години трябва да продължим да имаме реактори в Козлодуй, но за тази работа трябват и пари. За седми блок, а после и за осми. За да заем, че след 15-20 години ще имаме нови реактори, трябва от сега да почне да се говори на тази тема, за да се направи финансови-икономическа обосновка", обясни премиерът Бойко Борисов.

Той съобщи, че днес с вицепремиера Дончев са разговаряли с компания, която работи с "Уестинг хаус". "А в петък преди да тръгна за Китай, ръководството на "Уестинг хаус" дойде при мен, защото не подписахме документите за Седми реактор, което ни бяха оставили да подпишем с основното условие, че ние нямаме финанси 20 млрд. Затова си казахме няколко неща, които трябва да постигнем и тогава да се върнем на масата за преговори. Сега трябва да намерим финансов инвеститор, за да участва в строителството и след това държавата да има опция да си изкупува дялове след като започне да произвежда ток. Тази компания в Пекин и в момента работи в Китай, прави части за "Уестинг хаус" и те ни препоръчаха да се срещнем с тях и да предложим 49% те са финансират от първия реактор. И второто условие е да направим предварителни договори колко електроенергия за България ще е нужна за вътрешно потребление или и ще изнасяме", обясни подробно премиерът.

Той коментира още, че предишното споразумение не е имало никаква финансова обосновка. " Затова сега по този въпросник си отхвърляме задачите и когато ги изпълним ще изляза и ще ви кажа – имаме условия да подпишем", допълни Борисов.

Премиерът съобщи още, че след форума 16+1 е било подписано споразумение за строителството на бърз влак между Будапеща и Белград. "Всяка една държава каза проектите си – инфраструктурните. Пътят София-Драгоман пък е важен за нас и за което аз си мечтая и утре ще го поставя на масата на китайския премиер е пътя Букурещ-Русе, Търново-София и после София-Белград, София-Солун, София-Истанбул. Това ще ги заитересува. Мисля, че това в целия формат 16+1 цели свързване на Балканите" , обясни още Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай