Борисов пред Франс Прес: ЕС да покаже солидарност за бежанците

Борисов пред Франс Прес: ЕС да покаже солидарност за бежанците | StandartNews.com

Бежанците „искат да отидат в Австрия или в други страни, те не искат да останат в България", най-бедната страна от Европейския съюз, отбелязва в интервюто министър-председателят

България призова в четвъртък за повече „солидарност" другите страни от Източна Европа, които отхвърлят европейския план за преразпределение на бежанците между страните членки и потвърди ангажимента си да проеме предвидената за нея мигрантска квота.

В интервю пред АФП, министър-презседателят Бойко Борисов подчерта, че солидарността не може да бъде еднопосочна за „страните, които като нас разчитат на европейската солидарност" по отношение на структурните фондове, съобщи Агенция "Фокус".

„Ние сме щастливи, когато техните народи отделят пари" за по-бедните държави в ЕС, но „в замяна ние също трябва да проявим солидарност и взаимопомощ, когато най-богатите страни имат проблем, защото мигрантският поток е насочен главно натам", подчерта българският ръководител, който от 2014 г. е начело на коалиция от консервативни партии, отбелязва Франс Прес.

Бежанската криза предизвика разлом между западноевропейските държавии, които се обявяват за преразпределение на търсещите убежище в ЕС от една страна и няколко централноевропейски страни като Унгария, Словакия и Полша, които отхвърлят този механизъм, приет през есента на 2015 г.

България се разграничава от тези някогашни членки на комунистическия блок, като заявява волята си да изпълни своята част от споразумението. Нейната квота възлиза на 1200 души.

„Хиляда и двеста, но и две хиляди да са, поели сме ангажимента да ги приемем", увери министър-председателят, който обаче предусеща сериозна трудност: бежанците „искат да отидат в Австрия или в други страни, те не искат да останат в България", най-бедната страна от Европейския съюз.

„Затвор ли трябва да направим, за да ги задържим? Двама иракчани дойдоха /в рамките на преразпределението, бел.на редактора/ и единият избяга", заяви г-н Борисов.

Министър-председателят обаче не се отнася с ентусиазъм към предложението на Европейската комисия за налагане на глоба на странните членки на ЕС, отказали закрила в рамките на бъдеща система за автоматично преразпределение на бежанци, възлизаща на 250.000 евро на човек, търсещ убежище.

„Вместо да анатемосваме – глоби или нещо друго за онези, които не приемат мигранти, крайно време е да намерим практически работни механизми", настоява г-н Борисов.

Унгария беше квалифицирала в сряда този проект за финансови санкции като „шантаж" и „задънена улица".
Въпреки, че България се опасяваше да не се превърне в нов голям транзитен маршрут за мигранти след затваряне на пътя през

Западните Балкани, нищо на този етап не показва, според министър-председателя, увеличение на миграционния натиск в неговата страна с 269-километрова граница с Турция и 460 –километрова граница с Гърция.

„Днес България пази много добре Шенгенските граници", подчерта министър-председателят, отбелязвайки със съжаление, че страната му не принадлежи към Шенгенското пространство.
България и Румъния, членки на ЕС от 2007 г., срещат от 2011 г. преграда по пътя си към Шенгенската зона от някои страни-членки, по-специално Холандия, припомня Франс Прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай