Борисов поздрави Обама

Критично важно е да сме партньори в енергетиката, написа Плевнелиев

Борисов поздрави Обама | StandartNews.com

София. Премиерът Бойко Борисов изпрати поздравителен адрес до Барак Обама за спечелването на изборите в САЩ.

„Вярвам, че ще продължите всеотдайно да работите за постигането на поставените от Вас цели за благоденствието и просперитета на американския народ, за укрепването на мира, сигурността и демокрацията в света”, пише в поздравлението.

Българското правителство отдава изключително значение на отношенията си със САЩ и има пълна готовност да работи активно за задълбочаването им, се казва още в адреса.

Приоритет на страната ни са европейската и евроатлантическата интеграция на държавите от Западните Балкани, положението в Близкия изток и Северна Африка, както и операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан, заявява Борисов.

Министър-председателят подчертава, че в областта на търговско-икономическите отношения българската страна ще се фокусира върху сътрудничеството по инфраструктурни и икономически проекти със стратегическо значение. Той изразява убеденост, че двустранният обмен в областта на културата, науката, образованието и социалната сфера ще се задълбочи и ще се развие в интерес на гражданите на двете страни.

Плевнелиев намеква за падане на визите

"Критично важно е съдържателното ни сътрудничество в областта на енергетиката и по ключови въпроси на енергийната сигурност и диверсификацията", посочва президентът Росен Плевнелиев в поздравително писмо до Барак Обама. Той изразява надежда отношенията между двете страни да се задълбочат и чрез по-интензивно развитие на преките връзки между гражданите на двете страни, включително чрез разширяване на свободното пътуване.

 "България цени изключително високо двустранното политическото сътрудничество със САЩ и партньорството в областите на сигурността и отбраната, на борбата с тероризма и международната организирана престъпност и в сферата на икономиката и културата. Засилването на стабилността, сигурността, просперитетът и демокрацията на територията на Европа, особено на Балканите, е една от основните цели в рамките на нашата политика. Приоритет за нас е подпомагането на процеса на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани", посочва Плевнелиев, цитиран от своята пресслужба.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай