Борисов: Постовете в ЕС вече са разпределени

Борисов: Постовете в ЕС вече са разпределени | StandartNews.com

София. Кристалина Георгиева едва ли ще получи поста върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Причината са политически разногласия. Сега усилията ще са насочени към това тя да получи по-добър портфейл в новата ЕК. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Седмицата" по "Дарик".

Припомняме, че днес ЕС избира върховен представител по външните работи. Борисов е в Брщксел, където следобед ще заседават лидерите на партиите от ЕНП.

"Мисля, че постовете в ЕС вече са разпределени и заради това, че в България имаше разнобой месеци наред за това кой да бъде комисар, пропуснахме златно време да настояваме за по-добър пост и България да издигне своята кандидатура", каза той.

Все пак нека не предизвестяваме кой ще стане председател на Европейския съвет и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността, допълни той. И продължи с думите: „Ние ще продължим да настояваме Кристалина Георгиева да поеме вицепрезидентски пост с добър ресор. Като под добър ресор разбирам екология, енергетика, транспорт, бюджет. Това са темите, по които винаги е могла да се счита за добър успех".

ГЕРБ ще бъде подкрепи Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, ако управлява след предстоящите избори.

"Южен поток", Русия и кризата в Украйна

"Южен поток" е изгоден за България. Проектът обаче трябва да бъде реализиран прозрачно и според европейските изисквания. Ако ГЕРБ дойде на власт ще възобнови работата по него при тези условия, коментира лидерът на ГЕРБ.

България търпи огромни загуби на всички нива заради санкциите срещу Русия, категоричен бе той.„Аз съм убеден, че когато има такива загуби, трябва да бъдат компенсирани държавите, които търпят загуби заради тези санкции. Ако има санкции, трябва да има компенсации. На час по лъжичка санкции не вършат работа. Нашата позиция на срещата днес на Европейската народна партия ще бъде да се прекрати инвазията на Русия и да се седне на масата на преговорите, за да се реши проблемът с Украйна час по-скоро. От тази война там всички са губещи", коментира още той.

Според него все пак Русия не е заплаха за България.

Енергийната ни система - в колапс

Тежка зима с многобройни дупки в бюджета, сериозни проблеми в сфери, като енергетиката и здравеопазването и реална опасност от нова газова криза, прогнозира Борисов.

"Ноември - декември - тежка газова криза. Енергийната ни система е в колапс. Похарчени са всички пари от заемите, които взеха предишното правителство и „Булгаргаз" няма пари, за да си купи газ. Чирен също трябва да се напълни, за да може при криза, да имаме газ", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай