Борисов получи подкрепа от Франция за газовия хъб

Борисов получи подкрепа от Франция за газовия хъб | StandartNews.com

История и газ. Това бяха основните теми на разговора между българския премиер Бойко Борисов и френския президент Франсоа Оланд в Париж.

"Франция винаги се е намесвала в тежки за България моменти. Във важни моменти", каза нашият премиер. Той е запознал Оланд с идеите за газовия хъб и възможността да се развие "Южен поток" до България.

"Аз съм много щастлив, че президентът Оланд ме разбра. На една карта половин час му чертах къде и какво може да се случи. И мога да кажа, че намерихме мотор, който да ни помогне в осъществяването на тази идея. А Франция е държавата, която има изключително влияние в Европейския съвет, Европейската комисия, в отношения с Русия. Не мога да не поздравя президента Оланд и канцлера Меркел за усилията, с които си заложиха репутацията, за да допринесат за минското споразумение", продължи Бойко Борисов. "До момента е спасило хиляди животи. И се надявам, че Русия ще се съобразява с него, така че да намерим мирно решение", каза още той.

Борисов припомни, че санкциите срещу Русия тежат много на европейските държави, сред които и  на България. "Буквално във всяко едно отношение търпим загуби. И ние, и руснаците", призна премиерът и се обърна към Оланд:

"Г-н Президент, чакаме ви с нетърпение в България и надявам се премиерът Валс ще го пратите като авангард да види дали всичко правим както трябва".

Часове преди да участва в откриването на родната изложба в Лувъра Бойко Борисов напомни на домакина си за богатата ни история.

"България е държава, която лежи върху три епохи. Хората трябва да я познават и да я виждат колкото може повече. Действително нашата родина е богата на история и на култура. Това е пътят към Европа и по-доброто ни опознаване", сподели още той. 

Партньорството между България и Франция датира от дълбока древност, каза от своя страна Франсоа Оланд и изтъкна, че страната ни трябва да използва Шенген по най- добрия начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай