Борисов показа договора с Македония на посланика на САЩ /ОБНОВЕНА/

България може да е посредник за придвижването на Балканите към Европа, заяви Рубин

Борисов показа договора с Македония на посланика на САЩ /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов представи новия договор за добросъседство с Македония на посланика на САЩ Ерик Рубин.

Обсъдихме подпсването на договора с Македония и тода е изключително важна и положителна стъпка за региона, каза Рубин на излизане от сградата на Министерския съвет.

Договорът ще бъде подписан с новия премиер на Македония Зоран Заев на 2 август - Илинден, и заедно ще честват годишнината от въстанието, чиято цел беше да освободи от робство тогавашните земи, населени с етнически българи.

"България може да изиграе ролята на посредник за цялостното придвижване на Балканите към Европа, заяви след срещата Рубин. - Изразявам нашата подкрепа за плановете за подписване на споразумение с Македония. Мислим, че това е много позитивна стъпка напред на Балканите, и силно подкрепяме усилията на правителствата на България и Македония да подпишат споразумение по този въпрос. Също така силно подкрепяме прогреса, който България и Гърция постигнаха заедно, за да завършат проекта за интерконекторна връзка, който е изключително важна част от енергийната диверсификация на Европа", заяви американският посланик.

„Силно подкрепяме прогреса, който е постигнат, а също и виждането за фокуса към Балканите в Европейското председателството на България. Мисля, че България може да изиграе ролята на посредник с помощта за цялостното придвижване на Балканите към Европа", допълни още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай