Борисов поиска оставката на депутатка от ГЕРБ

Борисов поиска оставката на депутатка от ГЕРБ | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов е поискал депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева да подаде оставка като депутат от 43-тото Народно събрание. Това потвърдиха пред "Стандарт" високопоставени източници от ГЕРБ.

Министър-председателят е направил това в телефонен разговор с народната представителка, заради участието на съпруга й в обществени поръчки в София.

Премиерът Борисов е поискал от столичния кмет Йорданка Фандъкова заместник-кмета по транспорта на София Любомир Христов също да напусне поста си. Министър-председателят е провел разговори с нея, след като станала ясна съмнителната сделка.

Преди ден разследване на Нова телевизия показа, че съпругът на Коцева е получил обществена поръчка за  доставката на 60 нови спирки за градския транспорт в София.

На снимки, изпратени от зрители на телевизията, се вижда служебната кола на заместник-кмета по транспорта на София Любомир Христов пред къщата на депутата Ирена Коцева в Самоков.

В последствие стана ясно, че Христов е ходил там многократно през уикендите. Оказва се, че съпругът на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева е съдружник във фирма, която е спечелила обществена поръчка да прави 60 спирки в София – дейност в областта на транспорта, където отговорен е и кметът по транспорта. Възложител е Центърът за градска мобилност, а цената за спирките е 236 730 лв. общински пари.

Вчера Ирена Коцева заяви, че това, за което знае са малки поръчки, които една такава малка фирма в трудно време изпълнява. "Към Столична община не съм чувала да имат такава поръчка", каза тя, като в последствие се сети за спирките в София и за това, че фирмата на мъжа ѝ е изпълнител.

Независими специалисти видяха на място навесите и сметнаха цена за бройка почти два пъти под тази в договора с центъра.

„В заданието са изискани два вида качествени покрития. Не виждам нито едното, нито другото", заяви Боян Бонев, специалист по метални конструкции. 

Заместник-кметът по транспорта на София призна за познанството си с депутатското семейство, но добави, че не е шеф на Центъра за градска мобилност, който е пуснал поръчката.

„Центърът за градска мобилност е юридическо лице, което има собствено управително тяло, собствени процедури за провеждане на обществените поръчки, собствен бюджет", заяви Любомир Христов.

Ще имам среща след малко с госпожа Коцева. Тя е поискала да подаде оставка като народен представител. Това ще бъде нейно лично решение, каза пред журналисти в парламента малко преди 12.00 часа председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.


Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай