Борисов: Подкрепата ни за Албания е последователна и активна

Борисов: Подкрепата ни за Албания е последователна и активна | StandartNews.com

Подкрепата ни за европейската перспектива на Албания и на останалите държави от Западните Балкани е последователна и активна, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с президента на Република Албания Буяр Нишани. Българският премиер изтъкна готовността на страната ни да сподели опита си в предприсъединителния процес и по този начин да бъде от полза на Албания при изпълнението на критериите, водещи до пълноправно членство в ЕС. „Оценяваме ролята на Албания като важен съюзник в рамките на НАТО", отбеляза още премиерът Борисов.

Според българския министър-председател традиционно добрите двустранни отношения между България и Албания и отличните политически контакти са стабилна основа за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничество. Двете страни имат потенциал да развиват и разширяват партньорството си в редица сектори като инфраструктура, строителство, енергетика, туризъм. Премиерът Борисов даде пример с изграждането на транспортно-комуникационния коридор №8 „Изток-Запад" и на ж.п. линията София - Скопие - Тирана - Дуръс. От взаимен интерес е и задълбочаване на сътрудничеството между българския и албанския бизнес.

В сферата на вътрешните работи като приоритетни области на сътрудничество премиерът Борисов посочи борбата с международния тероризъм и екстремизъм, трансграничната организирана престъпност, наркотрафика, контрабандата, пресичането на канали за нелегален трафик.

В рамките на срещата беше обсъден и миграционният натиск в Европа. Според българския премиер е важно държавите-членки и регионалните партньори да подходят много сериозно и целенасочено към първопричините за бежанските потоци. Наред с това е необходимо да се прави ясно разграничение между бежанците, които идват от региони, където животът им е реално застрашен, и икономическите имигранти.

Президентът Буяр Нишани благодари за подкрепата, която България оказва на Албания в процеса на европейската интеграция. Той добави, че споделя изразената от българска страна воля и желание за развитие на сътрудничеството между двете приятелски държави. Съгласи се, че съществува нереализиран потенциал в търговско-икономически план и добави, че това би донесло повече възможности в интерес както на България, така и на Албания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай