Борисов: Подготвяме различни варианти за "Белене"

Борисов: Подготвяме различни варианти за "Белене" | StandartNews.com

С голямо внимание ще разгледаме предложенията на БСП, защото те за мен са нещо ново – от 2006 г. до 2009 г. те са можели да строят. 2013-2014 г. министър беше Драгомир Стойнев (тогава само ГЕРБ беше опозиция), те имаха пълно мнозинство в парламента – можеше да вземат решение да падне този мораториум и да започнат да строят. Сиреч, освен в популизъм и някаква активност, свързана с последните конгреси, на които присъстваха, аз не мога да намеря никакво разумно основание.

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира внесен в парламента проект на решение за отмяна на решението на Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене", става ясно от стенограмата на днешното заседание на кабинета, съобщават от правителствената информационна служба.

„Аргументите тогава бяха липсата на финансиране и къде ще продадем този ток. Затова ние подготвяме различни варианти и съм поел ангажимент и когато имаме решение – след проведени разговори с руската страна, с всички останали, ще отидем в парламента и ще предложим, първо, на комисия, после – и в зала, където пожелаят, решение, посочи министър-председателят, като уточни, че спорът в момента не е между България и Русия, а е между две държавни компании и „ние не желаем това да се издига на междудържавно ниво", завява премиерът.

„При условие, че в момента се опитваме да намерим икономически най-реалистичния сценарий, който е с най-малко щети за държавата, ако може и с ползи, не виждам как да предопределяме точно какво ще се случи, защото във въпросното предложение няма нито едно изчисление. Няма нито една сметка, няма нито един аргумент, свързан с икономическа целесъобразност", изтъкна вицепремиерът Томислав Дончев. Според него, да се предопределя, че ще се строи ядреното съоръжение без яснота на източника на финансиране – това би ни затруднило категорично във всички действия и всички преговори, които правителството води.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомни причината, за да се стигне до арбитражното дело, а именно – подписаното на 5 ноември 2008 г. между НЕК и „Атомстройекспорт" Допълнение №5 за произвеждане на оборудване с дълъг цикъл на производство. „Това оборудване е с ясно посочена стойност, тя е 673 млн. евро. Сами можете да направите аналогията с това, което е отсъдил Арбитражът", посочи министър Петкова като посочи, че от седемте заведени иска Арбитражният съд е приел само три и това са само свързаните с оборудването, поръчано на 5 ноември 2008 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай