Борисов отсече: Подкрепяме референдума за "Белене"

ГЕРБ готви допитването за януари или февруари 2013 г.

Борисов отсече: Подкрепяме референдума за "Белене" | StandartNews.com

София. Въпросът на БСП за референдума е противоконституционен и манипулативно зададен. Но ГЕРБ ще го подкрепи, защото искаме да се чуе гласа на народа. Това заяви премиерът Бойко Борисов след консултациите на управляващата партия с държавния глава Росен Плевнелиев.

Резултатът от срещата беше изненадващ, тъй като само часове по-рано президентът заяви, че въпросът трябва да бъде преформулиран. Според него той трябва да гласи: Да развиваме ли ядрена енергетика чрез изграждането на нови мощности, а възможните отговори да бъдат „да” или „не”. Въпросът на БСП е доста по-различен, дори след редакцията, която червените сами си направиха в началото на седмицата. Той гласи: Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене” с държавно участие.

От ГЕРБ ще направят всичко възможно референдумът да се проведе в най-кратки срокове. Допитването ще стане януари или февруари 2013 г., конкретизира малко по-късно Искра Фидосова. Борисов обяви, че е съгласен с всички добавки, които БСП предлага към въпроса, за да не бъде упрекнат от социалистите, че е против референдума.

БСП дори не казват колко трябва да бъде държавното участие за строителството на АЕЦ "Белене", то може да бъде 0,01 %, коментира още Борисов. Според него допълненията на червените са "обтекаеми".

Като казват държавно участие да кажат и откъде трябва да дойдат парите - от пенсионерите, от учителите, от кого, попита още риторично премиерът като лидер на партия ГЕРБ.

Депутатите от мнозинството обаче няма да подкрепят предложението на социалистите да падне избирателният праг за валидност на референдума. Процедурата вече е започнала и дори това да бъде прието, то няма да действа за бъдещия референдум за ядрената енергетика, уточни шефката на правната комисия.

ДПС също застана зад въпроса на БСП за референдума. Текстът може да бъде редактиран само стлистично, а не смислово, каза депутатът от партията Христо Бисеров след консултациите с президента.Той добави, че движението не е склонно да плаща за референдума с пари от партийната си субсидия.

Първо - това е извън закона, второ - то е популизъм, а популизмът на Дянков започва да става малко повече, подчерта Бисеров.

От БСП пък заявиха, че въпросът е коректен. "Формулировката, която сме предложили, не противоречи и на развитието на други проекти като например изграждане на нова мощност в АЕЦ Козлодуй. Във въпроса не е казано също така, че става дума за конкретния проект, а става дума за произнасяне на българските граждани за това дали да се развива атомната енергетика чрез използване на площадка Белене и чрез изграждане на мощност там", коментира соцлидерут Сергей Станишев. Според него БСП ще направи всичко възможно дискусията да бъде коректна, информативна за хората, за да могат да вземат обективно, осъзнато решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай