Борисов откри паметник на Димитър Пешев в Киев

Борисов откри паметник на Димитър Пешев в Киев | StandartNews.com

В украинската столица Киев днес бяха официално открити площад и мемориална плоча на името на Димитър Пешев. Инициативата за кръщаването на площад в Киев на името на Димитър Пешев е на посолството на България в Украйна.

"България е единствената държава, която е спасила всичките си евреи – над 50 000. С това ние показваме на Украйна и на света колко хуманен и силен е бил българският народ в едно мракобесно време, когато защитава своите евреи", припомни Борисов.

На церемонията присъстваха премиерът на Украйна Володимир Гройсман, кметът на Киев Виталий Кличко, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланик Микола Балтажи и посланик Красимир Минчев.

Борисов разказа, че бабата на премиера Гройсман е оживяла по чудо през Втората световна война. "Всички са били разстреляни, тя се спасява, а сега внукът й е премиер на Украйна", обясни той и честити на присъстващите празника на града.

"Днес почитаме паметта на изтъкнатия хуманистичен и политически деец Димитър Пешев в сърцето на Украйна", каза премиерът на Украйна Володимир Гройсман. "Днес честваме както Денят на Киев, така и стореното от Димитър Пешев. Ментално, исторически и географски сме европейци, затова искаме и градът, и държавата ни да станат европейски", заяви кметът на Киев Виталий Кличко. Той отбеляза, че общата задача на Украйна и България е да се постигне европейския стандарт на живот.

Мемориалът се намира в централната част на града в близост до Ботаническата градина, Олимпийския стадион и Националния киевски университет "Тарас Шевченко". Инициативата е на посолството на Република България в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай