Борисов от Брюксел: Готови сме на отстъпка за втората пенсия (ОБЗОР)

Борисов от Брюксел: Готови сме на отстъпка за втората пенсия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Разглежда се вариантът прехвърлените в НОИ осигуровки да се връщат във фондовете

Ден преди спорните пенсионни промени да бъдат окончателно гласувани в парламента, премиерът Бойко Борисов изрази готовност някои текстове да бъдат преразгледани. Става дума за одобрената от бюджетната комисия разпоредба, ако веднъж сме избрали да се прехвърлим от частния пенсионен фонд изцяло към държавния, вече да не можем да се върнем. "Единственото, което виждам като основание за протести, е това", каза премиерът в Брюксел по време на заседанието на Европейския съвет. Той съобщи, че е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да подготви и в най-кратък срок да предложи корекция на това решение.

"Сега допускаме, че човек може да отиде в НОИ, ако не му харесва даден пенсионен фонд или не е убеден, че в него парите му се управляват правилно и сигурно. Хубаво, но след една или две години види, че някой пенсионен фонд много добре работи, има добра ликвидност и дават по-голяма доходност на парите, да има възможност да се върне обратно. Ето, това с две ръце бих го подкрепил", коментира Борисов. По думите на премиера става ясно, че тази добавка може да се приеме в следващите месец-два.

В същото време депутати от ГЕРБ внесоха в четвъртък на извънредна бюджетна комисия добавки в Кодекса за социално осигуряване, които предизвикаха нови тревоги за съдбата на средствата в универсалните фондове. Предвижда се МС да определи с отделен акт реда и условията, по които осигурените вече лица избират частна или държавна пенсия. "Така всичко остава в ръцете на кабинета и може да се появи условие всички осигурени да трябва изрично да заявят дали остават във фонда, в който се осигуряват", коментираха представители на пенсионните дружества. Преди ден се появиха слухове, че ГЕРБ с подкрепата на ДПС се кани да въведе едномесечен срок за подобно потвърждение. Те обаче бяха категорично отхвърлени в четвъртък от ГЕРБ.

От Брюксел премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял с Реформаторския блок, които са против измененията, и ги е посъветвал да се срещнат с ръководството на Комисията за финансов надзор, за да се информират за състоянието на частните пенсионни фондове. "Да питат как ги контролират, имат ли ликвидност, правилно ли разполагат на хората с парите, за да не стане после, че фондовете са расли и по времето на реформаторите", каза Борисов, като направи аналогия с КТБ. "Аз от случая с КТБ си извадих извод за себе си - когато нещо става автоматично, когато става безконтролно, в един момент дори една стабилна институция, като БНБ, видяхте, че се оказа, че не е контролирала така, както трябва", коментира той.

Реформаторите плашат с разпад на коалицията

Ако предложението за промени във втория стълб на пенсионната система не бъде оттеглено, управлението на кабинета "Борисов" 2 ще бъде обречено на недоверие и неуспех. Това предупреждение отправи в пленарна зала председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. Той определи въвеждането на избор при осигуряването за втора пенсия като грубо нарушение на програмната декларация на кабинета. Кънев се обърна към партньорите си от ГЕРБ и им напомни, че не представляват министър Горанов, а десните избиратели в България. "Преминаването от задължителен капиталов елемент в пенсионното осигуряване към модел, допускащ единствено участие в солидарния стълб, е най-съществената вътрешнополитическа промяна за последните 14 години", каза още лидерът на ДСБ. "Тя не е приета в Министерски съвет, не е съгласувана със социалните партньори, не е чут гласът на Надзорния съвет на НОИ, няма дори формална оценка на въздействие" каза Кънев.

По-рано през деня вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин коментира, че той и АБВ също не приемат начина, по който е предложено хората да избират частна или държавна пенсия. "Бях поканен в края на срещата, на която премиерът и синдикатите са обсъждали промяната. Така не се правят промени и това не решава нито един от проблемите на НОИ", заяви вицепремиерът. Той подчерта, че се надява наистина да бъде приет законов текст, който да дава "пълна свобода, без да бъдат подканяни хората да отидат на едно или друго място".

Около 400 души се събраха в четвъртък вечерта на протест пред Министерски съвет срещу идеята средства от универсалните фондове да се прехвърлят в държавния фонд. Сред тях бе забелязан и лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Синдикатите: КФН да казва къде инвестират фондовете

Комисията за финансов надзор трябва да подава данни къде и в какви активи пенсионните фондове инвестират парите на осигурените. Това настояват от КНСБ, за да може хората да имат пълната информация за сигурността на парите си. Регулаторът в лицето на КФН трябва да получи нови правомощия и това да стане със законови промени, настояват от синдиката. "Ако инвестиционните портфейли на пенсионните фондове са публични, хората ще могат да преценят и да нямат съмнение, че парите се инвестират в свързани дружества например", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. От профсъюза подкрепиха предложението осигурените да избират дали да се осигуряват за ранна или втора пенсия в частен фонд. "Ние като синдикат сме готови да помогнем на хората в този избор като разясняваме какво показват данните за фондовете и дали има риск за техните права", посочи Димитров.

КРИБ иска преговори до 31 март

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България настоява преговорите по всички нерешени проблеми по пенсионната реформа да продължат с участието на бизнеса до 31 март 2015 г., като бъде постигната устойчива договореност. КРИБ продължава да настоява максималният осигурителен доход да не бъде повишаван, като бъде запазен на сегашното ниво, а минималната заплата да бъде отвързана от всички елементи на фиска и други неданъчни плащания като такси и глоби.

От Българска стопанска камара пък призоваха президентът да наложи вето на пенсионните промени, ако бъдат приети в този им вид. Камарата е срещу еднократния избор за прехвърляне на осигуровки от частните фондове в НОИ, настояват криминализирането на укриването на осигуровки да засяга и работниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай