Борисов от Белград: Сега е ключов момент за Балканите, там, където се строи, няма войни!

Борисов от Белград: Сега е ключов момент за Балканите, там, където се строи, няма войни!  | StandartNews.com

Ние искаме единни Балкани. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на изявленията на лидерите на България, Сърбия, Гърция и Румъния след Втората Балканска среща на върха в Белград, цитиран от "Епицентър". 

Сега е решаващото време за бъдещето на Балканите. Продължаваме напред, отправяме към Брюксел посланието, че имаме едни мъдри, сигурни Балкани, които изповядват европейските ценности.

Нашата дружба не е насочена срещу никоя страна - нито срещу Русия, нито срещу Турция, нито срещу никого, заяви Борисов. Тя е, за да даде повече възможност за повече инвестиции и повече строежи на Балканите. Там, където се строи, там няма войни, категоричен е той.

„Срещата е далеч по-лесна от тази с лидерите на Западните Балкани. Балканите са натоварени с история, с конфликти, войни, кръвопролития. 130 години след това отново си говорим как да устроим така Балканите, че хората да живеят по-добре. Винаги съм казвал: всички заедно не трябва да генерираме проблеми, трябва да покажем мъдрост, че сме си научили уроците. Оптимист съм. Вярвам в колегата Вучич и в това, че ще направят всичко възможно да скъсим сроковете за присъединяване на Сърбия към ЕС. Това е жизнено важно", отбеляза Борисов.

„Балканите векове наред са генерирали само войни. Сега е ключов момент, тъй като много от големите играчи в света имат интереси на Балканите. Искаме единни Балкани, модерна инфраструктура, да няма роуминг и да не плащаме тези огромни пари. Не на последно място – дигиталната инфраструктура. Сега е моментът. Лидерите на Западните Балкани, които бяхме в София, осъзнават, че са назад с ангажиментите и трябва бързо да наваксат. Имаме възможност за финансиране. Рядък шанс е и че срещата с Китай също е в София", отбеляза премиерът.

Аз запознах колегите със срещата в София с лидерите на Западните Балкани, с това, което работим по коридорите 8 и 10, което не носи риск за ЕС, а народите на Балканите имат възможност да видят, че не само сме част от Европа географски, но и сме неразделна част от тях. Ние всички заедно не трябва да генерираме проблеми, трябва да покажем мъдрост, че сме си научили уроците от историята, добави Борисов.

Оптимист съм, вярвам много в колегата Вучич и в това, че не 2-3 глави ще затворят, а и ще направят всичко възможно да се скъсят сроковете за присъединяване на Сърбия в ЕС.
Приемаме Българското председателство на Съвета на ЕС като Балканско, каза още Борисов.

„С колегите сме осъзнали едно, че колкото и да е силна една държава, сама не може да преодолява всички проблеми. Неслучайно колегата Ципрас каза, че амбициозните задачи, които си поставяме с нашето председателство не могат да станат само с усилията на България. Затова го приемаме като балканско председателство. Всички ние имаме нужда от този спокоен регион. Неслучайно казах, че нашите усилия и това че сме 4-ма няма нищо общо с Вишеградската четворка. Поне аз винаги съм поставял, че като членове на НАТО сме лоялни партньори, но нашето сърце това е Европа, това е Брюксел", заяви Борисов.

По думите му независимо, че е много модерно да се говори за бюрокрацията в Брюксел, сме убедени, че по-добър път няма.
"Нашите усилия не са да преодоляват някого в Брюксел, не са да правят нещо, което колегите в Германия и Франция правят. Напротив, ние сме обратното. Никой не може да свърши нашата работа", подчерта Борисов и уточни, че четирите страни помагат на Европа.

„Само преди 20 години се биехме на Балканите. Още има такива места, където могат да избухнат всеки момент. Имаме американски бази, руски бази и конфликтът е готов. Имаме мюсюлманство и християнство. Ами една искра само да хвъркне и... По-богатите държави могат да инвестират само когато е гарантирано върховенството на закона и политическата стабилност. Тук няма по-голям или по-малък. Искаме да помогнем на Брюксел при взимането на решения, а не да поставяме ултиматум. Да си напишем ние домашното и тогава да кажем какво предлагаме. Разбира се, тяхна воля е дали да го приемат", каза още Бойко Борисов.

Малко преди изказването на Борисов, България и Сърбия подписаха двустранен меморандум за намаляване на тарифите за роуминг. Телекомите от двете страни ще договарят условията за по-ниските цени на разговори и трафик на данни. Очаква се цените на роуминга да поевтинеят в следващите между 3 и 6 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай