Борисов: Опонентите ни ползват върл популизъм

Борисов: Опонентите ни ползват върл популизъм | StandartNews.com

Препълнена зала в НДК, близо 4000 активисти на ГЕРБ, министри и депутати посрещнаха на крака премиера Бойко Борисов и най-успешните кметове на ГЕРБ. Националната работна среща на партията започна точно в 14,10 часа.

Управлението на ГЕРБ дава необходимата стабилност на страната, а опонентите на партията ползват върл популизъм срещу реформите. С тези думи се обърна към над 4000 активисти на ГЕРБ премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. "Давам пример, когато някой каже, че е ляв, десен - върл популизъм. Оказва се, че всички вие само вършите негативната работа, държите финансовата стабилност, тормозите хората, като вдигате билетчето", каза Борисов на своите. И продължи: "Всичко построено се вижда, хората го ползват и го виждат. Но тяхната тактика е всеки ден да се опитват да ерозират силата на ГЕРБ. Най-силното ни място е в чистота на партията. Дали в скандали, в обществени поръчки, целта е нещо да се хване. Затова съм ви събрал - всеки един от вас носи пряка политическа отговорност. Всяка организация трябва да е толкова кристално чиста в борбата с корупцията, че темата трябва изобщо да не стига до мен".

Нямам милост към корупцията

"Ходят и се пазарят с контрабандистите да ни свалят. За миналата година са 3 милиарда, тази година ще минем още от събраните от контрабандата. Това, че днес другите изглеждат слаби, не трябва да ви подвежда изобщо, те се организират на принципа на общия враг. Адвокатите на мафията стават борци с корупцията. Защото, ако докопам някого от вас милост няма и вие го знаете прекрасно. Пощада за никого няма да има, това искам да го знаете. Такива, които съдействат това да се случи, както Московски ви е съдействал лично за ДАИ, аз съм ръководил лично нещата там. Подготвил съм ви много изненади, искам да ви предупредя - много внимавайте! Само малко съмнения и се приключва. Колко партии си заминаха. Така, както сме тук, може утре да ни стига един кабинет да се съберем. Хората искат да знаят, че ние ще продължим борбата с контрабандата", каза Борисов на своите.

Интернет е нещо чудесно, не само можеш да си пускаш карикатури, но идват и много сигнали. Внимавайте и правете всичко така, както пише по книгата, по закон. От друго няма какво да се притеснявате - нещата, които правим, са видими, хубави, добри. Събираме повече пари, хубави неща ще станат. Прибирайте се по родните места и едно на ум да имате, каза още той. 

Имам претенции към представителите в Брюксел

Искам да сте максимум инициативни. Имам претенции към евродепутатите - брюкселските ви задачи са хубаво нещо, вие решавате големите въпроси, но няма да забравяте, че идвате от тук, продължи Борисов.

Големи работи правите в Брюксел, един ден поработете за България, за партията, която ви е избрала. Заплатите ви са в пъти по-големи от моята, но не съм дал за едно евро да ме почерпите една кола в Брюксел, обърна се той към евродепутатите на ГЕРБ.

Всички ни питат за президентските избори

Ситуацията е такава, че предстоят президентски избори, все повече интересът се насочва натам, макар че аз не мога да разбера - защо партиите ни питат кого ще издигнем за президент. Всички разходи се поемат от партийната централа, а на другия ден той трябва да не е част от нас, да каже - разграничавам се. Не разбирам логиката, как, като е излязъл от нас, да се разграничи. В дилема съм как да постъпим като партия. На тези избори няма да бъдем разбрани правилно, но си мисля, че трябва да се намери друг начин за издигане и избори, ако най-голямото достойнство на президента е да се разграничи от нас, каза лидерът на ГЕРБ. 


Ако не сте честни към народа - той няма да ви прости

Много платени хора ще се опитват да ни изкарват какви ли не, ще ни заливат с компромати. Аз нямам претенции, че в тази зала няма корумпиран човек или всички сте чисти, но службите, прокуратурата, всеки виновен трябва да си понесе отговорността и вие трябва да дебнете, всяка капка съмнение като има - прекратявайте. Аз нямам тайна от българския народ. Ние сме партия на народа, той ни избра, взе ни от никъде. Син на пожарникар и учителка напълни тази зала с длъжности. Ако вие не сте честни към народа, той няма да ви търпи и ден - и правилно, заяви още Борисов.

И продължи: "Върти се една и съща тема, разбрах, че президентът вчера се е разграничил от нашето твърдение, това е негова работа. Аз съм мнителен човек - когато Македония прие Южен поток да мине от там, възникнаха проблемите. Когато закриха Балканския път на мигрантите, сега пак проблеми. Избягвам всякаква среща, и на мен не ми харесва какво правят там, но това си е тяхна работа. При тези две стратегически взети решения обаче в целия регион почва конфликт. Това са безспорни факти, нека ме оборят, че не е така.

Аз многократно съм заявявал кога ГЕРБ взе най-тежкото решение - когато дадохме разрешение за добив на газ и нефт в Черно море. Ще видите огромна платформа, отива на Хан Аспарух, уникално съоръжение. Ако се намери газ, ако се намери петрол, ако пуснем концесията за Силистар, изведнъж - средно ние за горива даваме около 4 милиарда долара на година".

45 години нямах порок, на старини се развалих, затова кашлям. Не трябва да пушите!, каза още премиерът, когато неволно се закашля от трибуната и специално посъветва герберите да се въздържат от употребата на цигари.

ГЕРБ може да бъде свален само от ГЕРБ

Надявам се да сте чули и доброто, и лошото. ГЕРБ може да бъде свален само от ГЕРБ, а това може да стане само ако не си вземете бележка, подчерта министър-председателят.

"Господ да е с нас, защото на други не можем да разчитаме", заключи Бойко Борисов и благодари на всички присъстващи в залата за тяхното внимание.

Благодаря на Бъчварова

На финала премиерът Бойко Борисов благодари специално за усилията на вицепремиера и МВР министъра Румяна Бъчварова, както и на министри, които не са от ГЕРБ- Петър Москов, Николай Ненчев. "Работим в трудна обстановка в парламента. Между ляво-дясно-център всичко е размито, в БСП раздори, в ДПС раздори, всеки гледа на гърба на ГЕРБ да си направи политика, но хората знаят кой носи отговорност. ГЕРБ успя, защото беше честен с хората. Благодаря на всички, които стоят зад Бъчварова, Москов, Ненчев . . . ", каза Борисов.

Важно е да бъде подкрепяно правителството в реформите, които трябва да бъдат направени, а те минават именно през българския парламент. Ние трябва да правим устойчиво законодателство, а то става само с диалог. Така станаха възможни промените както в българското законодателство, така и в Конституцията. Това заяви пред множеството зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. И благодари на Цецка Цачева за баланса в НС.

Вие сте част от всички политики на ГЕРБ, обърна се Цветанов към делегатите от цялата страна. Благодаря, че 2014 г. спечелихме изборите и вече година и половина имаме втори управленски мандат с премиер Бойко Борисов. Той е важен, защото върна държавата ни в единствения възможен пъти това е европейския. приехме закони, които дават възможност да се правят реформи, очертани от управленската платформа. Нито веднъж ПГ на ГЕРБ не работеше срещу тях, а подкрепяхме всяка една инициатива, защото така подкрепяхме премиера Бойко Борисов. За голямо съжаление, не винаги получаваме тази подкрепа от коалиционните си партньори в пълния състав на тяхната ПГ, каза още Цветанов.

ПГ на ГЕРБ е стабилна, уверена във всички законодателни промени, които се правят, защото те са част от силното управление страната ни - това е важно за просперитета и сигурността на всички граждани. ГЕРБ постигна невероятен успех на местните избори със 130 от 260 кметове в България. ГЕРБ реално представлява над 5,566 милиона жители от общо население 7, 715 милиона. Това ни натоварва с огромна отговорност. Имаме 129 председатели на общински съвети, които е допълнителна възможност да правим политики и те да стигнат до хората. Увеличаваме влиянието си, но и отговорността си за това, което трябва да правим предстоящите седмици, месеци и години, продължи той.

Проведох работни събрания с колеги от страната, анализ на местните избори, да си кажем добрите неща, но да не пропуснем да си кажем там, където има проблеми. От 27 области в 22 вече приключихме тези събрания, на които отчетохме постигнатото и начертахме новия път за общините. Господин Борисов, тук искам да споделя с вас, изключително сме впечатлени от отзивчивостта на министрите от сегашния кабинет за решаване на проблемите, които хората поставят на места. Този диалог може да запази и увеличи авторитета на ГЕРБ. Искам да споделя, че е важно ПГ на ГЕРБ, партията и кметовете да направим този възможен консенсус с разговори със своите опоненти. Да сме интегрирани и да помогнем за развитието на регионите, изтъкна Цветанов.

В Управителния съвет имаме и свой представител в лицето на кмета на Велико Търново Даниел Попов. Да засилим влиянието на местната власт, тя да е в партньорство със законодателната власт. Имаме постоянен прием на членове в ПП ГЕРБ, имаме по-широка периферия и твърдо ядро, което винаги е готово за провеждане на предстоящи избори. 72 хиляди от 2012, 76 хиляди от 2013, сега - над 90 хиляди членове благодарение на активната работа на всички, които работят в ГЕРБ. 

За предстоящи промени в Закона за МВР да избегнем всякакви спекулации за противоречия - когато правим реформа, тя винаги минава през обсъждане и различни мнения. Да ограничим всякакви проблеми и спекулации за конфликти между определени народни представители и представители на изпълнителната власт - ГЕРБ подкрепя правителството и ще продължава да го прави. Доказахме го и със Закона за енергетиката, добави Цветанов.

Господин Борисов, нека да не отстъпваме от приетото законодателство в сферата на образованието. Ще повишим стандарта в образованието. Това ще стане и със Закона за висшето образование - финансирането за пръв път ще е за специалности, които дават голяма част от брутния вътрешен продукт на страната, благодарности и на бизнеса за тази промяна. Винаги се вслушвайте в различните мнения, в тези, които ни избират. И различното мнение може да е част от успеха, заключи той. 

Форумът откри кметът на София и зам.-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Пазенето на рейтинг с нищоправене е напълно лишено от смисъл, обърна се тя към множеството.

Тук сме заради доверието, което получаваме от хората. То е най-големият капитал на ГЕРБ, длъжни сме да го използваме за развитие на страната ни. Но доверието е и крехко и лесно се губи. Преди 6 месеца кметове и общински съветници го получихме наново заради свършената работа и очакването, че можем да направим още, каза кметът на София.

Само преди няколко дни СОС взе тежко и непопулярно решение да увеличи цената на билета за наземен градски транспорт в София. Помислихме и за уязвимите, хората, които редовно ползват градския транспорт - запазихме цената на картите. Наясно сме, че това не е достатъчно, трябва хората да пътуват в нови автобуси, трамваи, тролеи, трябва да изградим още 12 км метро, работеща система за таксуване, камери във всички превозни средства. това е целта ни, трябва да осигурим пълна прозрачност на средствата, в какво се инвестират, добави тя.

Очаквано, почти всички политически сили отказаха подкрепа. Пазенето на рейтинг с нищоправене е популизъм. Реформите изискват тежки решения. Ако си свършим работата, това значи по-добър живот за хората. С Борисов идваме от прекрасен парк, за пореден път показахме, че София е зелен град. Проектът показа как се защитава общинска собственост, частен интерес, с общи усилия да защитим това София да стане от най-зелените градове в Европа, продължи Фандъкова.

Не се оправдаха прогнозите, че ще сме от партиите, които ще изчезнат бързо. Важен е резултатът на всяка стъпка. Това значи да сме безкомпромисни към нарушенията и отговорни към хората, подчерта тя.

Мина година и половина от последния парламентарен и вот и 7 месеца от вота за местна власт, ГЕРБ и към този момент продължава да бъде партията, която се ползва с най-голямо доверие сред българските граждани. Това не трябва да ни успокоява и главозамайва. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на Община Бургас Димитър Николов.

„Това е една голяма отговорност. Отговорност нa хората, които са дали своя глас, доверявайки се именно на нас – хората, на които разчитат, за да решават техните проблеми. Особено много това важи и за местната власт. Точно преди 7 месеца, хората с опит – парламентарната група, поеха ангажимент към нашите колеги да подкрепят и насърчават техните идея", посочи той.

„Силата на ГЕРБ е в нашата заедност и в подкрепата, която имаме за нашата кауза. Преди 10 години, смелите и упоритите хора, които искаха България да се развива с европейско бъдеще, се обединихме с една кауза", допълни още той. По думите му, ПП ГЕРБ е партията, която привлича най-много подкрепа сред младото население на България. „Готови сме на сериозни, непопулярни и трудни решение винаги, когато има смисъл и това го показваме ежедневно. Благодаря на подкрепата на правителството за всички активности на местната власт", каза още кметът на Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай