Борисов: Очаквам от Австрия подкрепа за Шенген и за газовия хъб /ОБНОВЕНА/

Борисов: Очаквам от Австрия подкрепа за Шенген и за газовия хъб /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Австрия стои зад приемането на България в Шенген. България е за пример как трябва да се справят. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата му с австрийския канцлер Себастиан Курц, предаде Агенция „Фокус".

„По Западните Балкани за коридорите имаме пълното разбиране. Разбрахме се с министрите как да работим, за да можем да подготвим хибридното финансиране и да можем да направим инфраструктурата на Западните Балкани необратима", посочи Борисов.

"Разговаряхме по темата за газовия хъб и за доставките на газ от различните източниците. И в тази сфера очаквам да ми помогне с неговата експертиза и това, което има и Австрия като най-голям газов хъб", допълни той. "Темата Шенген е ясна. Всички виждат, че сме се справили, надявам се да има решение", отбеляза още българският премиер.

Със Себастиан Курц имаме и еднакво разбиране за опазването на външните граници и европейското население да е спокойно, допълни Борисов. - „При срещите ми с Ангела Меркел, Марк Рюте, Виктор Орбан, пред тях винаги съм казва, че 2018 г. трябва да се разглежда като българо-австрийско председателство по основните теми, защото нито можем да започнем и да завършим за 6 месеца процес като Западните Балкани, нито охраната на външните граници, нито всички общо теми и решения, които трябва да вземем по Дъблинско споразумение, кохезионна политика и всичко останало", обясни Борисов.

„Благодаря за оценката, подкрепата, желанието да помагаш по опазването на външната граница. С нашите коалиционни партньори положихме много усилия. Факт е, че всички в Европа оценяват това, което не ние, а държавата България, тук може и опозицията да се чувства горда, е направила така, че всички да оценяват усилията, които сме положили. Имаме към момента нулев мигрантски натиск", каза още българският премиер.

Бойко Борисов допълни, че е информирал Курц, че на срещата на 26 март във Варна между Ердоган, Туск, Юнкер и България има поставена една единствена цел. „Продължаване на действията по споразумението, за да може тези над 3 млн. мигранти да останат в Турция, за което да си платим, но да предпазим Европа от тази мигрантска вълна", поясни той.

„Темата, по която имаме еднакво разбиране е опазването на външните граници, за да можем да ги опазим така, че европейското население да е спокойно, но и да покажем своята хуманност към света. Сиреч тези, които бягат от войни могат да влизат през КПП-тата, да се грижим за определен период от време, след това да се върнат в населените си места откъдето са дошли за възстановяване на държавите си", коментира Борисов и добави, че през това време дипломацията трябва да направи всичко възможно тези касапници да престанат. „Европа на практика се явява единственият поемащ пасивите континент от всичко това, което се случва на 1500 км от тук".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай