Борисов: Няма военни бази на САЩ в България

Борисов: Няма военни бази на САЩ в България | StandartNews.com

България и Румъния да бъдат приети заедно в Шенген, настоя премиерът

София. Не съществуват военни бази на САЩ на територията на България, категоричен бе премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Волен Сидеров относно позицията на правителството за прекратяването или продължаването на срока на действие на Договора за военните бази на САЩ в Република България.

По думите му между България и САЩ има споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, подписано през 2006 г., което е със срок на действие 10 години.

Той разясни, че по силата на това споразумение на територията на България се използват съвместно от въоръжените сили на България и САЩ следните съоръжения, собственост на българската държава: учебен полигон в Ново село, складови съоръжения в Айтос, военно-въздушна база в Граф-Игнатиево и военно-въздушна база в Безмер.

На тези съоръжение се извършват обучения на военни формирование на Българската армия и военните сили на САЩ, разказа той.

„Споразумението е сключено със първоначален срок на действие 10 години, който изтича на 12 юни 2016 и при наличие на воля за прекратяване на неговото действие писмено предизвестие от една от страните следва да бъде изпратено не по-късно от 12 юни 2015. Ако на 12 юни 2016 г. споразумението не бъде прекратено, то продължава да действа за неопределен срок и може да бъде прекратено по всяко време с едногодишно писмено предизвестие", каза още Борисов.

Той допълни, че до този момент българското правителство не е предприело действия за прекратяване на договора. Борисов каза още, че правителството следи внимателно международните процеси, особено тези, които са в близост до нас.

"Надали има някой, сигурно са единици може би тези, които биха желали военни действия от територията на България, към която и да е друга страна. Когато стане време да се говори за това, ние ще го внесем в НС. Ние като правителство сме за мирно решаване на всички проблеми по света, камо ли на 400-500 км от нас. България за жалост преди 15 г. имаше конфликт в Косово на едната граница, сега има конфликт в Украйна, на другата граница. Който и икономист да питате, ще каже, че това е една от причините да сме една от най-бедните държави. Следим тези процеси, твърдо сме настроени да отстояваме позициите си да не се водят военни действия", коментира още министър-председателят.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров от своя страна заяви, че партията му събира подписи за прекратяването на договорите за базите.

България и Румъния да бъдат приети в Шенгенското пространство

България и Румъния са изпълнили успешните техническите изисквания за прилагане, изцяло на достиженията от Шенген и следва заедно да бъдат приети Шенгенското пространство без допълнителни условия, смята Борисов

„Продължаваме да полагаме необходимите усилия за внедряване на най-новите визови информационни технологии за подобряване условията за визовото обслужване в дипломатическите и консулските представителства за повишаване на ефективността на визовия режим с цел осигуряване на сигурността на вътрешните граници на съюза", добави премиерът.

Борисов посочи, че към настоящия момент резервираните държави остават Франция, Германия, Белгия, Финландия и Нидерландия, които изтъкват аргументи против присъединяването и са свързани с механизма за сътрудничество и оценка, както и бъдещото увеличаване на миграционния натиск. „В хода на политическите институции, всички европейски институции апелират към държавите-членки да вземат нужното решение в полза на България", каза още Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай