Борисов: Не подавам оставка заради комунистическа фамилия (ОБЗОР)

Борисов: Не подавам оставка заради комунистическа фамилия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бокова прояви нахалство, отиде да блокира Георгиева, а ми пускаше благодарствени есесмеси, възмути се премиерът

Няма да подавам оставка, не виждам никаква логика в искането за нея. Това отсече премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Повод бяха предизборните спекулации на опозицията за оставка на министър-председателя и външния министър заради сменената българска кандидатура за ООН и по-слабия резултат на Кристалина Георгиева в шестото гласуване в Съвета за сигурност на ООН. "По тази логика всички премиери на държавите в надпреварата, освен този на Португалия, би трябвало да си подадат оставки", коментира Борисов.
"Огромен натиск сме приложили - виждате оценките на всички по нашата дейност каква е. Вчера съм се върнал със 180 милиона за бюджета. А заради АБВ сме платили 3 милиарда, заради големите "шлемове" на провалили се политици, с по 4% рейтинг. Какво искат - да си върнат Орешарски пак? Прекрасно са се събрали БСП, АБВ и ДПС", заяви Борисов. "Днес половин Европа е дошла. Като кажа нещо, го чува цяла Европа - заради това ли да дам оставка?! За да дойде някой и да се крие и да минава през задния вход, това ли искаме?!", каза той. "Мисля, че достойно, с цялата си сила и енергия съм се преборил за това, което има днес, а то е много. Да докараш гърците тук, турците тук, комисаря - да каже тук, че България е лидерът. Стотици милиони евро да се заделят за България!", посочи министър-председателят.

"Издигането на Кристалина Георгиева не е гаф. Ние да не сме го направили самички. Имахме увереността на много от държавите и тя само за няколко дена постигна един значителен резултат. Без никаква кампания, само с участието си", заяви премиерът. Той напомни, че Унгария, Полша, Румъния и други държави са изпратили писмо до него, в което са искали именно издигането на Георгиева. "Друга жена в тази част на Европа, която има шанс да спечели, нямаше", убеден е и сега премиерът. "Ние знаехме, че г-жа Бокова ще получи червени бюлетини от наши партньори, затова опитахме и с втори кандидат. Изпратихме друга кандидатура, като оттеглихме първата. Само че тя (Ирина Бокова - б.р.) тогава прояви нахалство и не се оттегли, а остана там. На практика тя отиде да блокира г-жа Георгиева", възмути се Бойко Борисов. И даде пример - "както мъжът й въпреки всички опити за оставка остана в Европейската банка за развитие. И го оставих там аз преди две години". Борисов категорично не е съгласен и с твърдението на опозицията, че страната ни е играла с двама участници в надпреварата за шеф на ООН. "Как с двама играчи, когато българското правителство оттегли подкрепата си към Бокова и имаше един представител - г-жа Георгиева. Г-жа Бокова е българка, но от името на кой се състезава?", зачуди се премиерът. И видимо ядосан попита - "От кое да се срамувам? Че на една комунистическа фамилия не съм й осигурил следващите 5 години? 20 години кой е виждал г-жа Бокова в България и какво ще се отрази това на българина? А ако създадем политически хаос, ако ги послушам да дам оставка? Какво ще стане с всичко това, което правим тук? Защото те са безотговорни хора. Заради кой ще плащаме 1,3 млрд. лв. сега за два реактора, за които няма договор и сме осъдени - заради същия тоя човек, който ми иска оставката. Защо? Да ни задължи после с още 1,3 млрд. ли?", попита премиерът, визирайки лидера на АБВ Георги Първанов. По отношение на самото състезание за най-високия пост в ООН премиерът още веднъж изтъкна, че Ирина Бокова две години е полагала много усилия, правителството ни я е подкрепяло, но така и не е могла да влезе в позиция, от която да атакува първото място.

"Пазя си телефоните, в които Ирина Бокова ми е писала СМС - "Благодаря!", "Направи толкова много". "Никога няма да забравя". Пазя ги.", разкри Борисов по повод упреците на опозицията, че той и кабинетът му не са положили достатъчно усилия за кампанията на Бокова. И възмутено попита: "Къде по-добре се е справила Бокова (в сравнение с Георгиева - б.р.), като две години се представяше извън тройката". Според него кандидатът на Португалия Антонио Гутереш е бил определен за фаворит още в самото начало и това е било резултат от спогодба между големите държави. "Аз съжалявам единствено от този избор, че вече принципите не съществуват - принципът за жена от Югоизточна Европа", призна Борисов. И заключи с призив към опозицията - "Заради това ли да дам оставка, за да дойде някой, който да се крие и да минава през задния вход. Мисля, че достойно и с цялата си сила и енергия съм се преборил за това, което има днес. Така че смирете се малко".

Национална безотговорност е да се клати правителството, докато се прави бюджетът

Бизнесът: Стабилност, не оставки

Идва зима и явно някой иска да запали държавата, каза Евгений Иванов

Икономиката не иска оставки, икономиката иска стабилност и предсказуемост. Това категорично заяви най-голямата и влиятелна организация на работодателите у нас - КРИБ, в специална декларация, приета от Управителния съвет снощи. Повод бяха предизборните призиви на опозицията за оставка на кабинета заради резултата от надпреварата за шеф на ООН. Шестият вот в сряда показа консенсус между 15-те страни членки на ООН за португалския кандидат Антонио Гутериш. Ирина Бокова се класира четвърта, а Кристалина Георгиева седма. БСП, АБВ, ДПС и патриотите поискаха оставка на кабинета.
Управителният съвет на КРИБ счита, че сега не е време за искане на оставки, нито за въпроси и отговори кой е спечелил и кой е загубил в надпреварата за генерален секретар на ООН. Това не е темата на деня, изрично се подчертава в декларацията на КРИБ. В нея се казва, че Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ, следи с особено безпокойство нарастващото вътрешнополитическо напрежение, свързано със започващата предизборна надпревара.
В тази ситуация КРИБ като представител на икономическите оператори в България потвърждава позицията си от 10 февруари 2016 г. и отново заявява, че сега повече от всякога България се нуждае от стабилност и предсказуемост. Правителството трябва да гарантира тази стабилност и предсказуемост и това следва да продължи до края на мандата му, заявява бизнесът. КРИБ припомня, че България не само започна да излиза от финансовата и икономическа криза, но вече има положителна тенденция в икономическото си развитие - постигнатият 3% ръст за 2015 г. и 2,9% за първото тримесечие за 2016 г. За устойчивия растеж е необходимо продължаването на реформите и ние твърдо настояваме правителството да следва досегашния си курс, заявяват работодателите. Те са категорични, че за постигането на тези цели сега не е време за искане на оставки. "По тази причина както искането, така и даването на оставки граничи с национална безотговорност", заявява КРИБ.
"Темата на деня за България не е кой е спечелил или загубил поста генерален секретар на ООН, а ще успеем ли да задържим икономическия растеж, който сме постигнали, ще успеем ли да задържим стабилността, която сме постигнали", коментира специално за "Стандарт" изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов. И допълни: "За мен темата на деня е подписаното споразумение между КРИБ и УНСС, с което искаме заедно бизнес и наука да решим острия недостиг на специалисти, изтичането на млади кадри, демографската криза".
Национална безотговорност е да се искат оставки, когато е започнала бюджетна процедура, категоричен бе Иванов. Според него "безработни политици, губели избори поред, искат оставки и клатят правителството". "Те обаче клатят цялата държава. Всички българи ще загубим. Безотговорност е и да се дават оставки в такъв момент", каза още изпълнителният директор на КРИБ. И призова: "Нека управляващите се вслушат в гласа на бизнеса, който създава брутния национален продукт и плаща заплатите. Не искаме нови служебни правителства, нови парламентарни избори, което ще доведе до поне 6 месеца не рецесия, а мор". Идва зима и явно някой иска да запали държавата, за да си грее ръцете на този огън, заключи Иванов.

Донякъде всички носим вина

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ

Когато двама се карат и вътрешнополитическият проблем излиза извън пределите на страната, сами разбирате, че всички може би носим донякъде вина за това, че не се консолидирахме и че нямаше единност по нашата номинация. В тази кампания имаше едно вътрешно противопоставяне в страната ни и всеки се стремеше да изрази негативната си позиция относно номинацията на Ирина Бокова, впоследствие и за Кристалина Георгиева.
Знаете за политическите совалки и това, което се говореше, че новият генерален секретар трябва да бъде от Източна Европа и също така да бъде жена. От тази гледна точка на последната права имаше две жени от Източна Европа, от България и бяхме останали с впечатлението, че това ще бъде възможният вариант за гласуване за една от тези две жени.
Особено когато сме в началото на президентска кампания всеки ще излага аргументи и ще търси някакъв реванш.
Смятам, че трябва да бъдем разумни и да отдадем заслуженото за качествата на Ирина Бокова и на Кристалина Георгиева. И едната, и другата към настоящия момент продължават да изпълняват функциите си на позициите, които са в ЮНЕСКО и в ЕК, и им желаем успех.

Големите държави ни излъгаха

Симеон Дянков, бивш вицепремиер и финансов министър

Резултатите след представянето на българските кандидати за генерален секретар на ООН Ирина Бокова и Кристалина Георгиева показват, че нашите очаквания, че човек от Източна Европа и по-точно българин ще оглави организацията, са били само надежди. Били сме доста наивни. Каквото и да беше направило правителството, щеше да бъде критикувано. Ако не бе направена смяна, пак щяха да ги критикуват.
Бяхме излъгани от големите държави в света. Не само ние, но и голяма част от обществото в света. Говоренето, че е ред жена да застане начело на ООН, тръгна от Вашингтон.
Това не е случай, който бе сгрешен от България. Премиерът просто трябва да продължи напред. Не трябва да има оставка на външния министър. Темата не бива да дава отражение върху президентските избори, защото двете неща са коренно различни.

Втората кандидатура бе под чужд натиск

Корнелия Нинова, БСП

Гласуването за генерален секретар в ООН показа, че единственият български кандидат с шанс да бъде избран на поста беше Ирина Бокова. С издигането на втора кандидатура Бойко Борисов и българското правителство умишлено я дискредитираха и отнеха възможността на България да има свой представител в световната организация. Това беше извършено под чужд натиск. И всички обяснения, че е имало разговори и уверения, че г-жа Кристалина Георгиева е имала шансове, са лъжа. Цялата външна политика на България се прави извън България, българското правителство не е суверенно. Затова темата за вота на недоверие е номер едно за нас и по това как другите парламентарни групи ще се отнесат към него, ще си проличи кой е с Борисов и това правителство и подкрепя такава външна политика и кой е алтернатива. Ние сме алтернативата. Това правителство трябва да си ходи и да имаме кабинет, който защитава националните интереси и поставя България над всичко.

Оттеглете от ЕК Георгиева

Георги Първанов

Ако не беше факторът Кристалина Георгиева, Ирина Бокова можеше и щеше да бъде избрана за генерален секретар на ООН. Достойното е г-жа Георгиева да бъде оттеглена от ЕК незабавно. След този морален крах не виждам как ще работи, ще гледа в очите и ще налага авторитет в една сложна ситуация. На преден план излиза и въпросът за вот на недоверие за предателство към националния интерес и достойнство. Надявам се да се случи в близките седмици.
Това, което направи г-жа Ирина Бокова, може да се изрази с поговорката "И сам воинът е воин". Защото обструкцията на нашето правителство от самото начало - било чрез саботаж, било чрез груба намеса и тежки послания, беше факт. На финала на този процес можем да кажем, че Ирина Бокова се утвърди като блестящ дипломат и световен лидер. С класирането си тя на практика беше първата жена от Източна Европа. Ако бъде поканена за зам.-генерален секретар на ООН, ще бъде като оценка на нейните високи и изключителни качества като дипломат.

Външната ни политика е без гръбнак

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО

Ние предупреждавахме категорично, че смяната на кандидатурата на България за генерален секретар на ООН е фундаментална грешка. Бойко Борисов да обясни пред българския парламент и българския народ какво продиктува глупавото решение за Кристалина Георгиева. Заедно с Даниел Митов да я призоват да напусне поста еврокомисар. Другата причина е липсата на гръбнак на българската външна политика. Росен Плевнелиев също трябва да даде ясно обяснение защо нито в един момент не подкрепи истински смислената българска кандидатура в лицето на Ирина Бокова.

Изложихме се пред чужденците

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС

От самото начало казахме, че този ход е несериозен. Оценката ни сега е, че се изложихме пред чужденците и пред света. Нещо повече - световни медии излязоха със заглавия, че чистият избор на генерален секретар на ООН стана мръснишки след включване на олигарси и задкулисие, като посочват и олигарха. Стои въпросът дали правителството има доблестта да отговори на въпроса Кой е олигархът и кой стои в основата на задкулисието. Поне в някаква степен да се опитаме да съхраним достойнството си. Освен отговора на въпроса "кой" стои и въпросът как се носи тази отговорност. Според нас има един ход, чрез който се носи отговорност, а именно, без да се крият зад отделни персони, както се взе колективно решението, така и колективно да се подаде оставка.

И двете нямаха шанс

Нено Димов, директор на Институт за дясна политика (ИДП)

Резултатът е ясен. Оказа се, че не е жена от Източна Европа, а мъж от Западна Европа. Това бяха вътрешни мотивации за издигане на български номинации. Като че ли кампанията, която направихме вътре в страната, напомпа по-високи очаквания, свръхочаквания от тези, които реално имаше. Е, ясно е, че нито по полов, нито по географски признак се избира генералният секретар на ООН. Той е плод на една по-сложна и комплексна оценка между петте основни членки, дори бих казал между двете основни. Явно това е договореност между САЩ и Русия. Ясно е от гласуването с червените бюлетини, че всяка от двете български номинации получи вето, което показва, че нито една не е имала реален шанс.
Някои от нещата, които г-жа Бокова е правила в своята кариера на дипломат, неминуемо щяха да доведат до отхвърляне - например позицията й за Фолклендските острови щеше да предизвика вето на Великобритания. Кристалина Георгиева се включи на късен етап в опит за спасение.
Сега се хвърляме в другата крайност - голям провал. Това не са олимпийските игри. Има само първо място, няма сребърен медал. В никакъв случай не можем да говорим за излагация и да си късаме ризите.

Юнкер доволен, че Кристалина се връща

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е радостен, че Антониу Гутериш получи силна подкрепа от Съвета за сигурност на ООН при определянето на следващия генерален секретар на организацията и е щастлив, че Кристалина Георгиева се завръща в ЕК. Това заяви днес на пресконференция говорител на комисията.
Той уточни, че от днес Георгиева, която бе официалният български кандидат за генерален секретар на ООН, е прекъснала отпуска си и се е върнала на работа в Брюксел. Не става дума един да е победил друг. Това беше невиждано прозрачен процес. Това не е битка един срещу друг, а процес на подбор, завършил с чудесен избор, коментира говорителят.
Той съобщи, че Юнкер е разговарял по телефона с Гутериш, когото възприема като личен приятел. Юнкер му е изпратил и поздравително писмо, в което изразява очакването двамата да работят в тясно сътрудничество и да се срещнат много скоро. ЕК не играе никаква роля в избора на генерален секретар на ООН, Юнкер заяви това по-рано тази седмица, посочи говорителят. В отговор на въпрос той добави, че не е в течение на слуховете, че Георгиева има интерес към поста на заместник-генерален секретар на ООН.

Бокова нямаше шанс, знаехме за двойно вето

Даниел Митов, външен министър

Нека да поздравим г-н Гутереш, когото познаваме като бивш министър-председател на Португалия и като Върховен комисар на ООН за бежанците. Надяваме се, че тепърва ще работим добре с него.
България в последната седмица направи наистина нестандартен и рискован ход, който според нас беше задължителен, така че да се даде възможност на източноевропейската група да има своя шанс да излъчи генерален секретар на ООН. Приключилите до вчера (б.р. сряда) пет гласувания, както и вчерашното шесто, показаха обаче, че никой от кандидатите от Източна Европа няма никакъв шанс до момента и около никого не се оформяше консенсус. Затова предприехме необходимото, макар и с рискован ход в последния момент, като направихме нова номинация и предложихме нова кандидатура в лицето на г-жа Кристалина Георгиева. Тя получи много симпатии след изслушването си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай