Борисов: Най-тежкото за България е коалиция ДПС, Атака, БСП

Цветанов ще си даде имунитета, след като му бъде поискан

Борисов: Най-тежкото за България е коалиция ДПС, Атака, БСП | StandartNews.com

София. "С 200 000 по-малко избиратели са гласували за ДПС, с 200 000 повече - за БСП. Предупреждавах, че контролираният вот на ДПС ще отиде при БСП. С 200 000 по-малко избиратели са гласували за ДПС, те са отишли при БСП", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след консултациите с държавния глава.

"В това, което БСП и ДПС правят, искат да ни обвинят нас. За да искат да направят правителство със 120 депутати, е ясно, че са се разбрали с другите две партии. Ясно е, че с ГЕРБ не са се разбрали. Сценарият е - няколко депутати от "Атака" да напуснат, да гласуват за тях, после да бъдат заклеймени от Волен Сидеров", каза Борисов.

"Нека да видим какво ще гласуват в парламента и дали няма да разиграят този цирк, че са им откраднали депутати. Аз съм забранил на депутатите да не разговарят по телефона, дори когато ги търсят колеги от други партии", допълни той.

"Най-тежкото за България е коалиция ДПС, "Атака", БСП, тя е по-лоша от НДСВ, ДПС и БСП, защото там имаше две либерални партии", каза Борисов.

За жалбата до Конституционния съд Борисов призна, че са наели юристи.

"Г-н Георги Марков ни е консултант. Надявам се, щом подготвят материалите за жалба, да я изпратим в Конституционния съд. Категорично няма да се внася жалбата нито през президента, нито през Министерски съвет. Ще излязат юристите на ГЕРБ да ви разкажат. Както законът повелява, в рамките на няколко дни, ние ще си пуснем необходимата жалба". заяви Борисов.

На въпрос дали Плевнелиев не го е посъветвал да се откаже, Борисов отговори, че президентът води консултация за дата за насрочване на избори, а не да съветва някой.

"Ще изчакаме президентът да определи дата. Ще видим какво ще се случи", каза Борисов по повод началото на новия парламент. "Това не е за дебат, за консултации и т.н."

"В момента, в който ни бъде връчен мандат, и вчера казах, не очаквам да бъда подкрепен в парламента. Но ние сме длъжни да предложим кабинет, заради тези над един милион души, които са гласували за нас" каза Борисов.

"Между другото г-н Миков е казал, че няма да строят "Белене", защото нямали пари. Една по една лъжите им започват да излизат", коментира Борисов програмаъа на БСП.

"С Валери Симеонов нито съм се чувал, нито съм се виждал от много години насам", каза Борисов.

"Видно е, че ДПС и БСП играят като една партия. Коалицията между тях е видна и сигурна. Г-н Местан каза, че ще подкрепи кабинет с премиер Орешарски, вчера го каза" допълни лидера на ГЕРБ.

За възможността да се отцепят депутати от ГЕРБ и да подкрепят правителството на БСП и ДПС, Борисов заяви "Комунистите, а те са една партия двете, това е безспорно, знаем им агентурното минало, работят и по тази тема.
Когато имаш 120 депутати, срещу 120 депутати, във всички случаи това не може да има стабилно управление. Защото гласовете, които не стигат, трябва да бъдат набавени по начин, за който българският народ не е гласувал. Затова по-добре да се направят нови избори, убеден съм, че тогава ще влязат и други от малките партии, защото имат по 3,7 % по 3,2 %, и г-жа Кунева, и други. Харчихме пари за безмислен референдум, защо да не направим нови избори. Струваше ли си референдум за АЕЦ Белене?"

"Сравниха ме със Сталин, с Хитлер, с Кадафи, защото като си загубил изборите трябва да измислиш нещо. Не им обръщам внимание. Ако имаха чест и достойнство, щяха да кажат - поздравяваме победителите,", каза Борисов.

"Преди два месеца, когато дойдох да уведомя президента, че няма да правим правителство и да се иде на избори, казах - нека БСП и ДПС да направят правителство, ще им дам депутати, колкото не им стигат, да направят правителство, да се работи. Ако те сега бяха постъпили по достойния начин, да поздравят партията победител... Аз не съм в изолация, в изолация са над един милион български граждани, които са си пуснали вота за нас. Ако бяха дошли и казали, при тази патова ситуация, бихме ли могли да излъчим програмен, експертен кабинет, всеки да отстъпи от нещо, да се прецени кое е най-важно в момента. Не знам те дали имат по-добър от Томислав Дончев или по-добра от Лили Павлова. Тогава щях да им кажа "добре, господа, работете по три - четири теми, ще имате нашата подкрепа в парламента", заяви Борисов.

"Цветанов има подкрепата на партията. Той трябва да изчисти името си. Той няма да бъда включван в новия кабинет. Ще си даде имунитета, след като му бъде поискан. Когато свършат всички проверки, ще си вземем решение", заяви Борисов по повод имунитета на Цветанов.

Борисов сподели, че с президента са говорили и за инфраструктурни проекти.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай