Борисов настоя за бизнес в САЩ без визи

Борисов настоя за бизнес в САЩ без визи | StandartNews.com

България да може да прави бизнес в САЩ без визи. Към това призова премиерът Бойко Борисов по време на Дискусионна кръгла маса на тема "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България.

"Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес", заяви Борисов. 

Той посочи, че ако българския бизнес иска да отиде в САЩ, трябва да се мине през много неща. "Докато Гърция няма проблеми с това. Гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американски отношения", каза още Бойко Борисов.

Той обеща Коледни надбавки за пенсионерите.

"Контрабандата генерираше най-голямата корупция. От началото на годината досега благодарение на звената, които направихме - 17 пъти се вдигнаха приходите. Тези пари са текли години наред - 2,3 млрд. повече сме събрали в бюджета от началото на годината. Представяте ли си какво е загубила държавата? Когато им се обединиха системите, вече няма как да шикалкавят", заяви Борисов. По думите му, в тази посока няма да спрат действията.

"И на нас ни хареса, защото дадохме 100 млн. повече на пенсионерите, планираме за Коледа и нова година пак да го направим. 106 млн. на тютюнопроизводителите, 20 млн. на учителите, 50 млн. за животновъди, 100 млн. за магистралите. Всичко това е от тези приходи", добави Борисов. Той уточни, че звената, които се борят с корупцията са тихи, безмълвни. "Скоро в енергетиката ще чуете, така, както и в други места. Няма хубава и лоша корупция. За всички един аршин - който е сгрешил, ще си понесе отговорност. Имаме и волята, и желанието, а това ще доведе много повече инвеститори в България", каза премиерът.

"Благодарение на административния капацитет на общините и системите на европейските фондове сме в първата 8-ма по усвояване на европейски средства. Това са над 94 %, които усвояваме, въпреки че два пъти ни спираха европейските фондове", заяви Борисов.

"Уестингхаус" е сериозна компания и се надявам да дойде да строи в България при условия, при които се строи в една европейска държава, с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим, тогава вече Род, ще седнем на масата и ще го обсъдим", обърна се министър-председателят към посланикът на САЩ в България Родерик Мур.

"Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся", посочи премиерът Борисов. Той отбеляза, че когато има проблем с руски проект България действа незабавно и затова Бургас и Александруполис ще отидат в съдилищата. "За Белене и Париж сме вече в съдилищата. Когато има проблем тук си затрайваме. Защо? Българо-американските отношение са морал. Важно е всичко да е наред, не само бизнеса. Тук е и политика, геостратегия както казахме. Не е само да изкараме един или сто долара, а българите да повярват, че избраният път е верен, да сме убедени, защото нашия регион влиза от война на война", уточни Борисов.

"Войните не свършват така. Още като има мач между Албания и Сърби повече участие има полицията и жандармерията,отколкото футбола. Проблемите не свършват толкова бързо, колкото ни се иска", допълни премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай