Борисов: Направих всичко по силите си за тока

Борисов: Направих всичко по силите си за тока | StandartNews.com

Направил съм всичко, което беше по силите ми и отгоре, ако някой е могъл по-добре, е нямало да се задължи НЕК с 3.7 мрд. лв., каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти.

„Истински се надявам колегите от КЕВР да спазят всичко, което е по закон, да сметнат разумно и честно на базата на изходните данни и да го представят на обществото. Ще го приема такова, каквото го дадат", поясни той.

Запитан дали трябва да се отложи с една година искането на бизнеса за увеличаване на цената на тока, премиерът посочи: "Заставам зад комисията. Тя е избрана от целия парламент. От девет души, само двама са от ГЕРБ. За това е избрана от целия парламент, за да може като каже КЕВР - това е по тази методика цената, всички я приемаме".

"Единственото, което трябваше да направим и направих са поне 4-5 срещи със синдикати, бизнес, работодателски организации, министри, за да стигнем до този модел - да предложим на КЕВР различни изходни данни с тези съкращения, които се направиха. Като се произнесат за цената ще я видим", добави премиерът, цитиран от "Фокус".

„От една страна се радвам, защото гражданското общество, когато дойде ГЕРБ на власт се събужда, иначе спи в дълъг сън, коментира министър-председателят. Той попита защо не се е стачкувало, когато се е правело „безумието Цанков камък". „Защо не се отиде на Белене, когато там се заравяха милиарди? Какво беше това мълчание години наред? Сега 3,7 млрд. пасиви на НЕК, как тези пасиви да се избият? С какво? Да продадем НЕК, БЕХ , да го фалираме, да вдигнем цената на тока?", попита още Борисов. "Тези 3,7 млрд. трябва да излязат от нашите джобове - държавата, властта, хората. Мълчим, мълчим, стават ВЕИ-тата, американските договори. Защо не се протестира, когато се подписаха договорите с американските централи?", запита премиерът.

Във връзка с протеста за цената на тока министър-председателят заяви, че при демокрацията може да се протестира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай