Борисов: На никой не му е приятно да му се разхождат танкове и гаубици у нас

Борисов: На никой не му е приятно да му се разхождат танкове и гаубици у нас | StandartNews.com

"Не е приятно на никоя държава на нейна територия да се разхождат танкове и гаубици. Но по смисъла на НАТО ние сме в този ангажимент и го изпълняваме. Ако тези 14 танка се бяха появили при ситуации, които не са толкова критични в международен план, като сегашните, никой нямаше да им обърне и внимание. Щяха да си направят учението и да си отидат". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време блиц контрола в парламента.

"Мога да ви уверя, че съгласно нашия договор и членство, България влиза в задължителната зона за подкрепа и защита. Пази боже да ни се наложи, има кой да ни защити. Към този момент не приемаме, че има пряка заплаха срещу нас. Нека да се ограничим с ученията, които се провеждат. Външният министър полага големи усилия. Действително малко ги смъмрих с военния министър, защото когато чух, че има подобни танкове, тогава тръгнахме да обясняваме какво, защо и как са. Министрите са длъжни да ме информират", обясни той.

Безспорно международната обстановка е кризисна, дори по време на Студената война не е била такава, изтъкна премиерът. „Тогава имаше ясно регламентирани граници и двата пакта си знаеха местата. Сега се намираме в условия на финансови и икономически санкции и контрасанкции. Към днешна дата се носят огромни пасиви от всички с това дрънкане на въоръжения, защото нито тези 14 танка имат съществен принос или биха представлявали заплаха", уточни Борисов.

„Деликатна е ситуацията, както и санкции. Не може да не подкрепяме санкциите, не случайни 28 премиери в ЕС ги подкрепиха, знаейки че ни носят загуби. Такава е необходимостта от съюзите, в които сме избрали да членуваме. Виждате натиска върху правителството за подмяната на въоръжението. Сигурен съм, че на Ангел Найденов многократно му е казано, че трябва да подменим техниката. В сегашната ситуация като икономика и държавата на база на социалните неравенства, изпитваме затруднения в бюджета. Като цяло подкрепям решенията и изказванията на президента", поясни той.

„Убеден съм, че трябва да бъдем лоялни членове на НАТО и ЕС, по смисъла на НАТО сме в този ангажимент и го изпълня", каза още Борисов.

„Пази боже да ни се наложи, има кой да ни защити. Към този момент не приемаме, че има пряка заплаха срещу нас. Нека да се ограничим с ученията, които се провеждат. Външният министър полага големи усилия. Действително малко ги смъмрих с военния министър, защото когато чух, че има подобни танкове, тогава тръгнахме да обясняваме какво, защо и как са. Министрите са длъжни да ме информират", коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай