Борисов лобира за Западните Балкани в европарламента /ОБНОВЕНА/

Премиерът очерта 4-те приоритети на председателството в Страсбург

Борисов лобира за Западните Балкани в европарламента /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Бойко Борисов направи обръщение към Европейския парламент в Страсбург и представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това беше първото заседание на Европарламента за българското председателство.

Четири са нашите основни приоритета – бъдещето на младите хора в Европа, Западните Балкани и свързаността в региона, сигурна и стабилна Европа и дигиталните умения, заяви министър-председателят.

„По Западните Балкани има няколко варианта. Ние предложихме един, който не носи рискове за ЕС. Ясно знаем, че в мандата на тази Комисия няма да има приети държави в ЕС", подчерта Борисов. Сега е точният момент, когато трябва да кажем на страните от Западните Балкани, когато могат да очакват да бъдат приети, смята той. „В моменти народите на Балканите искрено очакват, че накрая ще имат план за присъединяване към ЕС. България и Република Македония дадоха един истински пример, че с такт и доброномереност могат да решават проблеми и да не идват при вас с проблемите си. Договорът, който години се влачеше, беше подписан неотдавна и ратифициран тези дни от македонския парламент, надявам се, че следващата седмица това ще го направи и българският", каза Борисов.

Българският премиер искрено се надява, че скоро ще се реши и въпросът за името между Македония и Гърция и Скопие много скоро ще стане член на НАТО и ЕС. Борисов е категоричен, че трябва да се направят инвестиции в инфраструктурата на Балканите, за да имат бъдеще младите в региона и те да не се обезлюдят. „Ако ние не го направим, интересът, който има Русия, Турция, Китай ще го направят, защото имат интереси на Балканите", добави българският премиер.

„Сега е моментът да дадем перспектива на Балканите. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа", категоричен е Борисов. "Видяхте какво стана от един изстрел в Косово - това взривява целите Балкани. Стабилността на Балканите има пряко отношение към стабилността на Европа. Ако ние не дадем перспектива на страните от ЕС, там има почва за развитието на радикален ислям. Изходът е европейска перспектива", добави той и изрази надежда, че Таяни и Юнкер ще подкрепят тази идея. Българският премиер коментира и отношенията с Русия и Турция. Ще търсим нормализиране на отношенията с Русия, но това ще бъде общоевропейско решение, заяви Борисов.

Той смята, че трябва да се подпише споразумения с Турция, особено на фона на миграционната криза. Борисов призова за прагматични отношения с Анкара. Ще се опитаме с много такт и дипломатичност да решим въпроса с разпределението на мигрантите в ЕС. „Има няколко държави, в които са струпани много мигранти, други, които не искат да приемат такива, и трета група – Италия, Гърция и България – които са на границата. Трябва да се направят сигурни центрове, близо до военните конфликти, за да могат след това хората да се върнат по своите родни места и да участват в тяхното възстановяване. Икономическите мигранти трябва да бъдат допускани до там, където има нужда от тях. Това са моите предложения по този проблем.

Българският премиер се обяви в подкрепа на кохеционната политика. Според него България е готова за влизане в чакалнята на еврозоната, защото страната има много добри икономически показатели – ръстът на БВП е 4%. Борисов също така подчерта важността на единната отбранителна и енергийна политика за бъдещето на Евросъюза. Убеден съм, че няма подобри от нас, каза той и изрази надежда, че Австрия, която ще бъде следващият председател на Съвета на ЕС, ще продължи политиките, които България е заложила.

Борисов засегна и отношенията с Русия. "Ще се опитаме да търсим нормализиране на отношенията с Русия. Това далеч надскача нашия праг на възможност, затова решението ще бъде общоевропейско", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай