Борисов към Таяни: Време е ЕС да се намеси в Сирия

Борисов към Таяни: Време е ЕС да се намеси в Сирия | StandartNews.com

България е една от държавите, в която има най-малко евроскептицизъм, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на пленарното заседание между членовете на българското правителство и делегацията, водена от председателя на ЕП Антонио Таяни.

„Ние сме една от държавите, които можахме да направим разлика от това да сме във Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ и да сме в ЕС. Това беше един осъзнат избор и неслучайно българският народ продължава да вярва в ЕС", каза Борисов.

Антонио Таяни заяви, че тук в София се е почуствал у дома си. Именно благодарение на българското гостоприемство е изграден един нов и много добър мост между България, ЕП и останалите евроинституции.

Таяни, заедно с Бойко Борисов и председателите на всички групи в ЕП поставиха акцент върху начините, с които да бъде разрешена мигрантската криза. Таяни подкрепи българския премиер, че е е крайно време Европа да спре да гради граници вътре в Съюза, а да засили охраната по външните граници, за да може през контролните пунктове да преминават само бягащите от войната.

Бойко Борисов отново подчерта своята теза, че е крайно време европейските лидери да спрат да бъдат пасивни и да започнат да участват активно във всички срещи на върха, на които се решават въпросите на Сирия, на Ирак. Това става обикновено в САЩ, Русия и дори Иран, но Европа, според него, чака само готовите решения и в крайна сметка понася само негативите и се чуди къде да релокира бежанците.

Антонио Таяни подкрепи Бойко Борисов и по най-важния външно политически приоритет на българското европредседателство, а именно европейската перспектива на Западните балкани. Каза, че тази тема е приоритет на цяла Европа.

"България ще бъде председател на Съвета на ЕС, който търси диалог и консенсус", заяви министър Лиляна Павлова, която представи приоритетите на Българското председателство пред президента на Европейския парламент и председателите на политическите партии в ЕП.

Приоритетите на България са част от общоевропейския дневен ред - бъдещето на Европа и младите хора; европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани; сигурност и стабилност; дигитална икономика.

„Поставили сме си за цел да отговорим на нуждите на гражданите на Европа – повече сигурност, повече стабилност, повече солидарност. Ключът към успеха е единството и затова нашето послание е „Съединението прави силата", каза министър Лиляна Павлова. И допълни: „Отчитаме ролята на Европейския парламент и се надяваме с помощта на президента Антонио Таяни и лидерите на политическите партии в ЕП по време на Българското председателство да вземем важни решения. Заместник-министърът за Българското председателство Моника Панайотова ще бъде в Европейския парламент по време на цялото председателство, за да имаме пряка връзка с представителите на европейските граждани".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай