Борисов: Искаме да възстановим "Набуко"

Борисов: Искаме да възстановим "Набуко" | StandartNews.com

Искаме да възстановим проекта "Набуко" и заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев ще го представим пред Европейската комисия. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместния брифинг с азербайджанския държавен глава, предаде БГНЕС.

България беше изключително лоялен член на ЕК, изпълнихме всички законови разпоредби на Третия енергиен проект. Още тези дни представители на азербайджанското правителство, местаната газова компания СОКАР, министър Томислав Дончев и министър Теменужка Теменужка Петкова ще заминат за Брюксел, за да представят идеята си за изграждане на тръбопровода от българо-турската граница към Италия. 

По думите му приятелството между България и Азербайджан дава голяма сигурност в дългосрочен план и ще бъде подкрепяно от правителствата занапред. Диверсификацията, която този проект би дала, Борисов се надява да срещне пълна подкрепа от страна на ЕК.

Вицепремиерът Дончев заедно с министъра на енергетиката и азербайджанските колеги ще работят по практическото изграждане на Южния газов коридор.

От страна на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че Южният газов коридор е важен за тях и ще участват активно в проекта.

Алиев акцентира, че Южният газов коридор е най-големият проект на Азербайджан в Европа. Президентът отбеляза, че отношенията с България се намират на най-високо равнище, за което спомагат и здравите политически връзки.

Алиев допълни, че са обсъдили ролята на България в отношенията между Азербайджан и ЕС, която той определя като основна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай