Борисов иска общ план на ЕС за бежанците

Борисов иска общ план на ЕС за бежанците | StandartNews.com

Обсъжда преди срещата на върха защитата на външните граници

Единен план на Европа по отношение на бежанците ще иска България на срещата на Вишеградската четворка в Прага. Позицията на страната ни ще бъде заявена от премиера Бойко Борисов днес пред държавните ръководители на Унгария, Полша, Чехия и Словакия, научи "Стандарт". Заедно с президента на Македония Георге Иванов те ще обсъдят мерки за защита на външните граници на ЕС. Преди няколко седмици се появи идея за създаване на нова "резервна европейска защитна линия" по северните граници на Гърция с България и Македония, за да се спре потокът от мигранти по т. нар. Балкански път. Това би означавало преместване на външната граница на ЕС на север към Централна Европа. Според Борисов няма решение, което да може да бъде изолирано от останалите държави членки. Няма германско решение, няма унгарско решение, няма гръцко, българско, австрийско или каквото и да било друго. Има цялостно решение на ЕС, е мнението на българския премиер, което ще бъде изразено пред държавните ръководители в Прага. Позицията на държавата ни е, че съюзът има външни граници и те трябва да се бранят от всички държави членки, а не да се заграждаме вътре в рамките на съюза.

Форумът в Прага е по повод 25-годишнината от учредяването на Вишеградската четворка. Борисов ще бъде придружаван от външния министър Даниел Митов, съобщиха от МС. В рамките на посещението си той ще се срещне и с чешкия си колега Бохуслав Соботка.

"Срещата на Вишеградската четворка, която предхожда срещата на върха на ЕС, съдържа сериозни рискове за България. Ако нашето присъствие там не се ограничи само с наблюдателски и информативни функции, е твърде рисковано и може да ни навреди. Това пък заяви в неделя евродепутатът Светослав Малинов. "Ако започнем активно да участваме в отделната политика на Вишеградската четворка, това ще бъде лошо за България, предупреди той пред БНР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай