Борисов иска лесни визи за чиновници и бизнес от Турция

Борисов иска лесни визи за чиновници и бизнес от Турция | StandartNews.com

Би могло да се направи изключение на Турция за либерализация на визите за държавните служители и бизнеса. Това каза в Брюксел премиерът Бойко Борисов пред журналисти преди срещата между Турция и Европейския съюз за справянето с притока на мигранти, съобщава „Фокус".

„Помните в Истанбул срещата, която направихме с Давутоглу, седмица по-късно с канцлера Меркел. В Малта защитих позицията, че всички трябва да преговаряме на срещата на високо равнище с Турция и днес тя е факт. Позициите ни не са различни оттогава, напротив – това, което предупреждавахме, че ще се случи, е факт", заяви Борисов в отговор на това какви са очакванията му от предстоящата среща.

Борисов заяви, че има няколко теми, които могат да се изведата пред скоба. "Би могло да се направи изключение на Турция в либерализация на визите. За държавните служители, за общинските служители, за бизнеса – би могло да им се либерализира визовия режим. Второ в третия списък на сигурните страни спокойно можем да включим Турция", коментира Борисов.

„Що се касае до преговорите за ЕС, ние ще отстояваме позицията, която и посланик Цанчев отстоява тук от наше име – да се спазват всички изисквания, които досега всички страни, които са приети, са защитили. Да не се правят изключения", допълни още той.

„Това като начало би било достатъчен знак за Турция, че оценяваме нейната грижа и това, което полагат до момента, за да задържат близо 2 милиона мигранти на тяхна територия", заяви Борисов. „Ние имахме по време на социализма т. нар. служебни паспорти, които имаха държавните служители, спортните федерации, което до голяма степен облекчаваше движението", каза още премиерът.

Да има Серевен поток, иска премиерът

"Ще защитавам позицията да има "Северен поток - 2" и газоразпределител в България – изгодно е за страната и никой не може да ме упрекне за това", заяви Борисов. Той подчерта, че България няма да подпише писмо против "Северен поток - 2", поради една единствена причина, а именно: "Аз продължавам да считам, че газоразпределителят, хъбът или както искате го наричайте в България, който да събира и втечнен газ, и руски, и от нашите хранилища, е голяма реалност. То беше включено и в решенията на ЕК. Аз съм да има и Северен поток 2, да има и газоразпределител в България. Тази позиция ще защитавам, тя е изгодна за България и никой не може да ме упрекне за това". Борисов заяви, че знае кое е изгодно за България.

„Никой не може да ме убеди, че ако имаме още един източник за газ и излезе руска тръба на нашето крайбрежие край Варна, това е лошо за нас. Слушах Таско Ерменков, който говореше много интересни неща вчера, че се бавят интерконектори. Първо, интерконекторът с Гърция се бавеше, поради това че не бяхме подписали с Гърция дълги години, но не по наша вина. Другото беше археологията по самата тръба", уточни Борисов и изрази надежда декември това да бъде подписано. „Тръбата под Румъния си спомняте, ако той не си спомня, че по време на техния мандат Дунав я сплеска. Сега правим за 6 млн. лева нов. 2016 година съм убеден, че с Румъния ще работим активно по турски интерконектор, защото вече е търгуван. Ще го направим и него, както и гръцкия", каза още Бойко Борисов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай