Борисов и Ван Орден обсъдиха Председателството

Борисов и Ван Орден обсъдиха Председателството | StandartNews.com

Важната роля на България при председателството на Съвета на Европейския съюз и преговорите за Брекзит са обсъдили на среща в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Джефри ван Орден.

Пред журналисти двамата заявиха, че на срещата са обсъдили и връзките между България и Великобритания. Имаме взаимен интерес от добри и силни отношения между двете страни и между Великобритания и ЕС, заяви Ван Орден. Според него България ще има много важна роля по време на председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. По думите му отношенията между България и Великобритания ще се променят след Брекзит, но те могат да бъдат дори по-силни. Джефри ван Орден заяви, че има доверие в правителство под ръководството на Бойко Борисов.

"Господ така отреди - в най-сложния момент за Европа България да бъде център и ние трябва да се възползваме от това, защото дава възможности в много посоки", заяви Бойко Борисов. По думите му освен всички отговорности по председателството България ще е изключително важна и за преговорите по Брекзит. Стабилността, спокойствието, разума, отговорността пред Европа минават през България, коментира той.

Европа знае, че евроатлантическата ориентация е водещото в нашата политика, коментира Борисов по отношение на бъдещия кабинет. Той уточни, че това е записано и в преамбюла на управленската програма. Според Борисов трябва да има министър с ресор за председателството на България. По думите му поведението на БСП и нежеланието Деница Златева да продължи да е министър с такъв ресор е деструктивно. "Предложихме едно прагматично решение, което да ни обедини. Безспорен добър професионалист, навлязъл много в материята, работил вече три месеца по въпроса, и щеше да стане добре. Те искат да няма председателство, те искат да рушат, и това им е най-силното от конспиративните действия. Никой не може да ме упрекне, че не положих всички усилия да има стабилност, да има обединеност в политическата класа да направим едно добро председателство", коментира още Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай