Борисов и Туск обсъдиха срещата на върха в София

Борисов и Туск обсъдиха срещата на върха в София | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха приоритетите по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. и предстоящата среща на върха на тема „Западни Балкани" през май в София. Двамата се срещнаха в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Българският премиер посочи, че страната ни се подготвя отговорно за своето първо председателство и в сътрудничество с останалите страни от Тройката председателства. Активно се работи с Естония за постигане на максимална приемственост по отворените досиета, каза Борисов и изтъкна, че по време на своето председателство България ще търси баланс и консенсус по актуалните теми на Европейския съюз.

Бойко Борисов и Доналд Туск обсъдиха и организацията на срещата на върха през м. май 2018 г. в София, на която двамата ще бъдат домакини. Темата за Западните Балкани е важна не само за страните от региона, но и за целия Европейски съюз, е общото мнение на Борисов и Туск. Според тях Българското председателство създава подходяща обстановка за конструктивно обсъждане на темата за европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, гарантиране на икономическото развитие на региона, неговата транспортна, енергийна, инфраструктурна и дигитална свързаност с Европейския съюз.
Председателят на Европейския съвет даде подкрепата си за постигане на приоритетите на Българското председателство.

Очаквам Българското председателство и предстоящата среща на върха в София да дадат възможност на страната ви да изиграе конструктивна роля при справянето с предизвикателствата на европейския дневен ред, подчерта Доналд Туск и посочи, че ще разчита на българското правителство да бъде стабилен партньор за единството в региона.

Преди това Борисов се видя и с  върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини. "С нея обсъдихме един от основните приоритети на нашето председателство, а именно Западните Балкани", написа Борисов на страницата си във "Фейсбук". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай