Борисов и Ренци с общ план за бежанците (ОБЗОР)

Борисов и Ренци с  общ план за бежанците (ОБЗОР) | StandartNews.com

Средиземноморието и българската граница са подложени на натиск, отчетоха лидерите

Премиерът Бойко Борисов и италианският му колега Матео Ренци се договориха за задълбочаване на сътрудничеството за справяне с миграционния натиск. Двамата министър-председатели разговаряха на 4 очи в рамките на срещата на върха в Рига, тъй като в следващите дни, когато Борисов ще е в Рим, и двамата имат натоварена програма. "Както Средиземноморието, така и българската югоизточна граница са подложени на засилен миграционен натиск", отбелязаха по време на разговора двамата премиери. Борисов и Ренци са категорични, че само съвместните действия ще позволят успешното справяне с увеличаващите се потоци към нашите граници, както и в борбата с каналджийството.

Министър-председателят на България даде пример пред Ренци проведената успешна акция преди дни в страната ни, когато бяха задържани 150 нелегални имигранти и двама чужденци, организиращи незаконна миграция.

Борисов и италианският премиер отбелязаха и отличното сътрудничество между специалните служби и полицейските органи в борбата с организираната престъпност. Двамата коментираха и увеличения търговския обмен между България и Италия.
По-рано Борисов имаше изказване в рамките на пленарната сесия на Срещата на високо равнище на Източното партньорство в столицата на Латвия. "България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страните от Източно партньорство, както и визовата либерализация с тези държави, при изпълнение на необходимите условия", подчерта българският премиер. По думите му страните от Източна Европа не следва да бъдат поставяни пред дилемата да избират между ЕС и Русия. "Установяването на функционираща демокрация, стабилни институции и силна икономика е в интерес както на самите партньори и ЕС, така и на Русия", заяви Борисов. И очерта Източното партньорство като процес за сближаване с ЕС и насърчаване на политиките и икономиките на източните съседи. "То няма за цел да създаде нови разделителни линии в Европа", каза Борисов. Българският министър-председател приветства напредъка на Украйна и Грузия и изрази надежда за успешно завършване на процеса по примера на Молдова, която от април 2014 г. се ползва от безвизов режим. "България бе сред първите държави членки на ЕС, ратифицирали подписаните двустранни споразумения за асоцииране на Република Молдова, Грузия и Украйна", припомни Борисов. И посочи, че тези споразумения са признание за усилената работа и напредъка на страните партньори през последните години по пътя към стабилна и просперираща демокрация, и съм уверен, че това не е краят на нашето сътрудничество, а един отворен процес. "Очакваме отношенията с Армения и Азербайджан да продължат да се развиват възходящо в зависимост от степента на ангажиментите, които могат да поемат и от идентифицираните взаимни интереси", заяви още министър-председателят. И допълни, че за България Азербайджан е стратегически партньор. "Ние сме готови да участваме конструктивно в намирането на взаимноизгоден модел на отношенията с ЕС", посочи Борисов относно отношенията София-Баку. И пред останалите лидери на ЕС подчерта важността на задълбочаването на отношенията между ЕС и източните съседи.

Договаряме транзит на газ с Грузия

Грузия е важен партньор в реализирането на проекти за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ за Европа и България, особено по отношение на транзита на азербайджански газ. Това заяви по време на срещата си с грузинския си колега Иракли Гарибашвили премиерът Бойко Борисов. Двамата разговаряха в Рига след среща на върха на Източното партньорство. Премиерът Бойко Борисов потвърди готовността на страната ни да споделя своя опит и експертиза по въпросите на евроатлантическата интеграция и да оказва конкретно и практическо съдействие на Грузия в тази посока, съобщиха от правителствената пресслужба. Гарибашвили благодари на Борисов за подкрепата и прие поканата на българския премиер да посети страната ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай