Борисов: ЕС трябва да се обедини за мигрантите

Борисов: ЕС трябва да се обедини за мигрантите | StandartNews.com

Много искам днес Европа да излезе силна и единна. Аз съм оптимист, че накрая винаги се взимат правилните решения. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди срещата на високо равнище на ЕС във връзка със споразумението с Турция.

„Това, което ме информира посланик Димитър Цанчев е, че към момента нашето предложение в споразумението да бъдат включени съседните на Турция страни, го има. Надявам се и днес да бъде достатъчно ясно, че либерализацията на визите влиза след като се изпълняват и ангажиментите на турската страна". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. Той посочи, че в рамките на срещата на ЕНП е обсъдена и тежката ситуация в Гърция и Македония.

„Вие знаете, че преди няколко дни пратихме помощи в Гърция, днес пращаме и за Македония, така че ние проявяваме своята хуманност и солидарност, но продължаваме да държим и армията, и граничарите на границата, защото процесите са неконтролируеми", подчерта премиерът. Премиерът посочи, че много от европейските лидер са притеснени относно днешните дискусии и решения. „Много искам днес Европа да излезе силна и единна. Аз съм оптимист, накрая винаги се взимат правилните решения", посочи министър-председателят.

В отговор на журналистически въпрос, Борисов заяви, че ще отиде в Народното събрание. „Ние нямаме споразумение с ДСБ, а с РБ и то в момента се изпълнява. Що се касае до кабинета и министрите, както и управлението на кабинета, го правя аз. Предполагам хората от ГЕРБ започват да недоволстват от ежедневните изяви на някои от членовете на Реформаторския блок, които не излизат от него, а се правят на опозиционери с кадрите, които имат във властта", заяви Бойко Борисов.

На колегите от ГЕРБ ще кажа, че реформата на министър Москов ще стигне докрай и както аз, така и те ще го подкрепят. И Ненчев, и Москов са министри, които са ми предложени от РБ, тогава никой не ги е делял. За Радан Кънев повече дума няма да кажа, той ме обвини в лъжа за две неща, за които много ме обиди. Това, че не е искал смяната на главния прокурор, аз бях останал с обратното усещане, извинявам се, че съм го разбрал грешно. И другото, че стотици били назначенията, добре –не са стотици, но са достатъчно. Човек трябва да има доблест когато излиза да говори да знае какво приказва", коментира Борисов.

На зададен от страна на медиите въпрос премиерът и лидер на ПП ГЕРБ посочи, че няма противоречия между него и Цветанов и ПГ на ГЕРБ. „Те се изнервят на моята добрина и толерантност и на това, че ми се качват на главата и аз продължавам да казвам –не, те са по-добрите ни партньори, рано или късно ще се върнат. Това ги изнервя, защото структурите вече им омръзна да ги слушат ", допълни Борисов.

Борисов потвърди, че е наредил на Даниел Митов да освободи незабавно служителят, който е заснет да минава със служебен автомобил през зелените релси на Руски паметник. „Направено е нещо фантастично, а той минава напряко. Щом като може да направи това, какво ще прави във външните работи, да си ходи", каза още премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай