Борисов: Държавата сама ще си направи ТОЛ система

Провал на "Струма" ще изяде парите за "Хемус", отсече премиерът

Борисов: Държавата сама ще си направи ТОЛ система | StandartNews.com

От 2 години не можем да почнем ТОЛ системата и по 1,5 млн. лв. на ден губим. Ако в понеделник не стартира след 2-годишни кански усилия, които водим, имаме готовност, ще направим от държавата, обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Варна, където днес ще има заседание на кабинета. Той присъства и на откриването на ремонтирания бул. "Васил Левски" в Морската столица.

Това е безумие при този трафик заради умишлено обжалване губим по 1,5 млн. на ден. Представете си, която отива пряко само в пътната инфраструктура, директно в АПИ за преасфалтиране, мостове, за „Хемус", за тунела под Шипка. Просто, ако и този път не успеем, правим я държавна и почваме да изграждаме. Тогава над 3,5 тона, тези, които всъщност най-рушат пътищата, те ще плащат най-много. Няма никакъв проблем за обикновения човек, продължи Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът коментира и казуса с АМ "Струма: "- Европейските проекти са така, 1 км да не си направил, връщаш парите за всичко, което си взел по тази програма. Тук не е шега Кресненското дефиле. Аз разбирам всичко, но там, ако допуснем провал, ще изяде парите и за „Хемус" и всичко останало, защото трябва да се върнат на куп".

Не искаме да допускаме това, което навремето се случи за Бургас - АМ "Тракия" влезе в самото сърце на града и след това няколко години правим обходи, за да може да спасим града и го спасихме, каза още министър-председателят. 

Четирите лота на "Хемус" се проектират, знаете не беше проектирана изобщо, започва изграждане и до Севлиево вече нещата вървят, както и от Белокопитово към Търговище. Варна вече далеч изпреварва Бургас. С „Хемус" и всичко това, което правим, сега ще почнат да мърморят другите. Аспаруховият мост, откакто беше построен, не беше пипан. Тука такива като мен са минали поне 20, може и повече. Хубаво е, че на нас ни задавате въпроси, но после не само получавате отговори, но и инфраструктура, отсече Борисов.

Той добави, че пътят до Бургас е важен и за Варна: "Паднат ли обжалванията - още една остана, до догодина ще се справим с двата обхода - на Поморие и Ахелой. Това са уверенията на строителните фирми и на министъра. Затова решихме тук АМ "Хемус", влизайки при аерогарата, където текат отчуждителни процедури, сме заделили пари да се изведе тежкия трафик към пристанището. Зависи от кмета, от общинския съвет, от администрацията колко бързо ще си отчуждят там, за да стартира веднага изпълнението, продължи премиерът=

Борисов разкри, че именно бул. "Васил Левски" е бил посочен от кмета Иван Портних като ключов за развитието на туризма и бизнеса в града, както и за справянето с проблема с трафика. "Ние сме в готовност догодина за празника на Варна директните платна, които минават да отидат до изхода на града за курортите. Започваме от днес с денонощна работа", каза още Борисов обяви, че Математическата гимназия "Д-р Петър Берон", която ще има нова сграда, ще стане гордост на Варна - едно бижу за този град.

Хората виждат, че им се случват нещата и все повече искат, а видяхте "Цанков камък" - 1 млрд. лв. 120 млн. евро е само пътят от 10 км - "златният път". Я, си представете 120 по 2 - 240 млн. лв. във Варна какво биха направили в инфраструктурата. Понеже ви се виждат малко пари. Плюс още 1 млрд. лв. за плувен басейн, защото всъщност "Цанков камък" е плувен басейн. Те са направили отдолу едно корито с цел инвестицията да се върне след около 1500-2000 години, ако работи. Но понеже не работи, сигурно ще отиде на след 3000 години да се върне тази инвестиция. Нека финансовият министър каже 1 млрд. лв. какво може да доведе като приходи и да го сложат само на борсата", заяви премиерът.

Борисов коментира подаденият от него през 2010 г. сигнал за "Цанков камък" до тогавашния главен прокурор Борис Велчев: "Потули се, всичко се потули".

Много по-модерно е да говориш за скандал в НДК, където от поне 30 години нищо не е пипано и е бил в окаяно състояния, а случай като „Цанков камък", да се сравнява със „Суджукгейт". "Цанков камък", дето са го изпразнили, измряла е рибата, всъщност спукал се е плувният басейн, милиарди загуби - някак си било равно на "Суджукгейт". Но при "Суджукгейт" виновникът има 6 обвинения и сега септември-октомври влиза в съда. Ако е виновен - вече нито е в партия, нито е депутат, нито нищо", заяви министър-председателят.

Добрият резултат на БСП дойде от купуване на гласове и това е доказано. Има депутат, който е в дело сега и ще видим как ще завърши делото - да не обвиняваме предварително, но факт е, че е повдигнато обвинение за най-чудовищното престъпление в демокрацията - купуване на гласове...Разликата е, че нашият за един ден излетя от всякъде – от парламент, от партия, разформировах партийната организация, а БСП казват: „ами той може да е купил гласове, ама не пък решаващите". Купил, ама не много. Нека си седи депутат и да гласува закони", коментира Бойко Борисов.

Премиерът каза още, че 3 млрд. лв. са загробени в проекта АЕЦ „Белене". „Да не ги е поръчвал ГЕРБ, да не е правил ГЕРБ тези неща? 3 млрд. и стоят там. Трябва да намерим решение. Това не е плод и зеленчук – да местиш една касетка в друга. Това знаете ли какви площадки са и стоят с години. 10 години се правят разрешения и какво ли не. Ами с американските централи - да не сме ги давали ние? Още 1,2 млрд. лв. заминаха миналата година. Ами в мандата на БСП с премиер Орешарски падна КТБ – 3,7 млрд. лв. И те си викат „страшна работа, направили някаква огромна далавера с НДК". Който е виновен, ще отиде в затвора. Нашата роля е да осигурим финансиране, министъра, с АПИ, помощ. Персоналната отговорност никой на никого не може да му я отнеме, отсече премиерът.

Бойко Борисов заяви, че сме готови за предстоящото председателство на Съвета на ЕС и всичко се движи в план. Той добави, че ще се приеме неслучайно френския президент Еманюел Макрон във Варна, защото иска градът да стане перлата на Черноморието. „Не ви се вярва, но аз съм оптимист, че и на Провадия ще има европейски газов хъб и то много добър. От разговорите с хората, от които зависи по света, сме на много прав път", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай