Борисов: Брюксел се разплати напълно

При ГЕРБ сме изяли 30 кебапчета, при Станишев - само едно

Борисов: Брюксел се разплати напълно | StandartNews.com

София. Брюксел се разплати напълно с нас, заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за Канал 3. Подобен жест ЕС е направил само за още една държава.

За Брюксел и кебапчетата

Вчера ни завериха последните 30 млн от Брюксел, над 4.5 млрд са влезли в държавата, заради това, че ние сме на власт, каза премиерът. Според него на края на мандата на ГЕРБ страната ни ще усвои половината пари по европрограми. Премиерът не пропусна да обясни сложната тема и по по-образен начин.

"Да си представим, че са имали 100 кебапчета от Брюксел, гладни са българите и Брюксел казва - ето 100 кебапчета. При правителството на Станишев е усвоено 0.7, сиреч само са хапнали българите от едно кепабче. Сега за тази година за изяли 30 кепабчета. Ако беше Станишев и Доган, щяхте да сте дояли първото кепабче, защото всички фондове бяха спрени заради Батко и Братко", поясни на популярен език темата премиерът.

За демокрацията и въпросите на медиите

По-голяма демокрация в тази държава никога не е имало, каза още премиерът. Според него страната ни не е милиционерска и това доказва възможността да се вземе интервю от него.

Пълна свобода имаш, стоиш пред премиера в момента, задаваш му каквито искаш въпроси и никой не ти пречи, мотивира се пред водещия на Канал 3 Борисов. Според премиера това е максимумът, който може да има в една демократична държава.

Мислиш ли, че в Съединените щати някой ще отиде при Обама, при Меркел без да му кажат – дайте ни въпроси, каза Борисов.

За Осло, дрямката и смс-ите

Той коментира и церемонията за връчване на Нобеловата награда на ЕС в Осло, на която се твърдеше, че е писал смс-и и е задрямал. Никога не съм задрямвал, какво показват камерите, че чета смс-и, чета ги, защото министрите ми пишат, заяви Борисов. Премиерите командват държави, няма как три часа да не прочетат какво се случва, обясни още той.

За Цветанов, Плевнелиев и Марковска

Цветанов си върши работата, това съм го чувал от всички големи началници на служби в света, похвали премиерът вицето си. Според него обаче арестът на бившия военен министър Николай Цонев е бил губа грешка. Тогава Роман Василев е се издъни зверски, обясни Борисов. За Марковкса пък премиерът отново заяви, че са направили сичко, но без полза.

Много съм благодарен на президнета, че така реагира тогава, каза Борисов. Той не пропусна да възложи надежди и на новия главен прокурор.

За предстоящите избори

"Дали ще победим, дали ще е провал, българите ще изберат. Ние сме направили и правим инфраструктура, даваме повече пари за образование, пари по конкурентноспособност за малкия и средния бизнес", отбеляза премиерът по повод на предстоящите избори. Според него рейтингът му се топи, защото е направил много непопулярни неща.

Ако бях популист да вдигна пенсиите и заплатите, както искат хората, и да фалирам държавата както направиха в Испания или Гърция, нещата щяха да са други, обясни той.

За партийната хигиена

По време на разговора между журналиста Сашо Диков и премиера стана ясно, че областният управител на ГЕРБ в Хасково Иво Дмов ще бъде сменен. "Не знаех, че Иво Димов е областен координатор на ГЕРБ. Сега, след като разбрах, ще го махна" заяви Борисов.
Диков обясни надлежно на Борисов, че за него е  доказано, че е извършил престъпление, че е използвал документ с невярно съдържание. Борисов подчерта, че и сега, дори само при съмнения, освобождава от партията, за нарушения.

За стадиона на Бистришките тигри

Борисов е спасил стадиона на Бистришките тигри, стана ясно още от интервюто му. Искаха да го откраднат и да го направят на вилна зона, както всичко в България, а ние спасихме тези игрища, направихме зала като слънце, каза той.

За външния вид и мъжествеността

На въпрос за спорта и това, че понякога в обедната си почивка премиерът рита футбол, Борисов отговори:
"Аз си пожелавам българската нация на 53 години мъжете да спортуват и да имат такава физика. а не на 20 години да са със шкембета и да имат диабет и високо кръвно. Но това се прави трудно - вали дъжд, сняг, а трябва да имаш характер да спортуваш"

За интелектуалния капацитет

Премиерът даде да се разбере, че смята себе си за интелигентен човек. Аз съм доктор на науките и нямам такова отношение към себе си. Така отговори Борисов на въпрос на водещия дали е "прост", както беше казал самият той на работници от Горубсо-Мадан преди време. 

Изречението има контекст и начин на изразяване, аз гледам очите на хората, виждам, че ме разбират и това ме радва, обобщи Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай