Борисов благодари за паметника на Вазов и пожела успех на Модрич с Реал Мадрид

Борисов благодари за паметника на Вазов и пожела успех на Модрич с Реал Мадрид  | StandartNews.com

Министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович поздрави българския си колега Бойко Борисов за успешното европредседателство в срещата помежду им в Загреб днес. "17 май ще остане в историята", с тези думи министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович посрещна премиера Бойко Борисов, припомняйки срещата на върха в София на 17 май.

Основна тема в разговорите между Борисов и Пленкович е поставен върху сближаването със страните от Западните Балкани и осигуряването на непрекъснатост на процеса, започнал в София. Андрей Пленкович не пропусна да отбележи и добрите двустранни връзки: "Хърватия и България имат отлични отношения", подчерта хърватският премиер.

Премиерът Борисов припомни, че ангажираност по темата е заявена от Австрийското председателство, което ще поеме щафетата от Българското през втората половина на годината, и благодари за организирането след две години от Хърватия на нови разговори в софийския формат.

Борисов изрази удовлетворението си, че Европейският съюз е разбрал, че Балканите не бива да остават изолирани, а държавите членки да са единни в позициите си и да не допускат конфликт в региона.

Премиерът изрази благодарност към държавната власт и към кмета на Загреб за възможността да бъде открит паметник на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Докато говореше за Иван Вазов, българският премиер бе деликатно докоснат от хърватския си колега, за да позволи да бъдат преведени думите му за хърватските журналисти. Това предизвика усмивки в залата, като двамата отбелязаха "Всички разбираме!"

Накрая Бойко Борисов пожела на домакините: "Нека Лука Модрич и неговият отбор (Реал Мадрид) да победят" на финала на Шампионската лига в Киев срещу Ливърпул, на който премиерът ще присъства довечера на ст. "Олимпийски". Борисов е голям почитател на Кралския клуб от Мадрид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай