Борисов: Българският народ обича Русия

Борисов: Българският народ обича Русия | StandartNews.com

България е зависима от Турция за бежанците, смята премиерът

„Многократно сме казвали и моя позиция е била и това в присъствието на американски дипломати е, че българският народ обича Русия. Ние имаме прекрасни отношения с този народ, историческа памет". Това заяви premieryt Бойко Борисов пред журналисти на въпрос дали можем да помогнем на ЕС да възстанови практичните си отношения с Русия, както иска Юнкер, предаде „Фокус".

Не искам да се включа в спора кой повече обича Русия, който преди няколко дни наблюдавахме в парламента, продължи той.

На откриването на новопостроения храм "Успение Богородично" във Владая Борисов уточни, че въпросът е на много по-високо ниво и трябва да правим така, че нашите интереси да не пострадат, а в същото време да спазваме правилата, които като лоялни членове на НАТО и ЕС сме приели. „Да не усложняваме много днешния ден", каза още Бойко Борисов. „ЕК достатъчно помага на България и съм благодарен за това, което правят за нас", подчерта той.

Лесно можем да припомним за спирането на еврофондовете, заяви пред журналисти по-късно Бойко Борисов, по време  на инспекция на депото за отпадъци край Перник.. „Полагаме огромни усилия за всички градове и тези проекти за над 3 млрд. лв. чакат да бъдат през новия програмен период използвани за българските граждани. Винаги благодаря на опозиционните парти, на управляващите и на парламента, че ги има и на фона на съседите ни имаме стабилна държава", добави Борисов.

„Когато фактите говорят, всички трябва да си мълчат", подчерта министър-председателят във връзка с информацията, че сме в топ 10 на страните в ЕС по усвояемост на европейски средства.

„Каквото и да се променя в държавата, екипите, които усвояват тези пари и ги довеждат до градовете, трябва да се пазят, защото са експертен потенциал", изтъкна Бойко Борисов.

Той изрази надежда, че партиите са си извадили поуки как трябва да се работи в името на държавата. „Ние пари за избори освен официалните, стотинка не даваме", каза още той.

Борисов коментира поведението на лидера на „Атака" Волен Сидеров, който за пореден път се забърка в скандал. Борисов определи поведението на Сидеров като неприемливо, но подчерта, че решението за падането на имунитета му ще вземе Народното събрание.

„Не мога да толерирам такова поведение, но тъй като е опозиционна партия, не бих искал да се изказвам по този случай и да давам оценка", заяви премиерът и добави: „Има начин да се правят проверки. Няма сигнал, няма нещо, което да е дошло по линия на ДАНС, на МВР и ние да не сме го проверили".

„С радост бих отишъл да проверя такъв магазин с него, ако ме е поканил, но няма да го направим по този начин. Ще ангажираме службите, ще затворят, ще отидат, ще проверят", каза още Борисов.

България е зависима от Турция за бежанците, призна той и посочи, че ако турците не са влагали толкова усилия да задържат бежанците на тяхна територия, те са щели да дойдат на нашата граница.

Борисов посочи, че е изпратил съболезнованията си до турския премиер и до турския народ във връзка тежкия атентат в Анкара. „Видяхте площада и колко жертви има", подчерта той.

Той коментира, че нестабилността на региона, за която винаги са говорили и предупреждавали, тревожили е факт. Бойко Борисов припомни, че нееднократно е благодарил на всички политически партии в парламента, независимо дали са управляващи и опозиция, тъй като спомагат за стабилността на България в региона.

Нашата позиция за зона за сигурност ще бъде защитавана и в ЕС, категоричен е Борисов. По думите му, не е толкова сложно да предложиш, нормално е тези хора, които имат проблем в Сирия, да стоят близко до своята територия и да могат след това да се завърнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай