Борисов: Аз трябва да съм премиер

Борисов: Аз трябва да съм премиер | StandartNews.com

София. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че начинът обществото да се справи със задкулисието в политиката е ясна победа на ГЕРБ в предстоящите парламенттарни избори.

"Ако искаме да няма задкулисие, аз трябва да съм премиер", каза той пред бТВ.

Борисов също така потвърди тезата си, че ГЕРБ няма да участва в управлението на България, ако не получи абсолютно мнозинство в бъдещия парламент.

"Ако нямаме 121 депутати след изборите на 5 октомври, не виждам как ще участваме в управлението. Нашите избиратели няма да ни простят коалиция с досега управлявалите."

Борисов заяви, че омразата и антагонизмът между политическите партии е толкова силен, че съставянето на коалиционен кабинет след изборите 5 октомври е под въпрос. Единственият вариант за съставяне на стабилно правителство е еднопартийният.

"ГЕРБ е ясен. От Бузлуджа чух, че ДПС е виновникът за провала на БСП, не би трябвало да правят нова коалиция. ДПС казаха, че при тях никога няма „никога" и са отворени към всички за един следващ мандат. Останалите, които ги виждам с възможност да влязат в парламента, отсега поставят такива условия или правят такива заявки, че също много трудно би могло да се направи коалиция. Слоганът на нашата партия – „стабилност", много трудно би могло да се случи след 5 октомври, да се изгради едно правителство на спасение, не на съгласие", каза лидерът на ГЕРБ.

"Когато дойде време да се редят листите и дойде да се избере един лидер в Реформаторския блок, а не да са толкова много", тогава Борисов би преговарял с тях за евентуална коалиция. Той обаче не виждал такава тенденция.

Той отрече да е водил тайни разговори с напусналия поста говорител на реформаторите Радан Кънев и допълни, че няма задкулисни договорки с никого.

"За всяка партия най-трудното е да се наредят листите. При нас в ГЕРБ е лесно. Организациите редят листите, но аз имам думата. Нали аз нося цялата отговорност за ГЕРБ", подчерта лидерът на партията.

"Възможна е следваща власт без ДПС. Ако управлява ГЕРБ, няма как ДПС да е във властта. Ако избирателят обаче не подкрепи партията на Борисов, той очерта следната картина: "БСП и ДПС ще се съберат и пак ще управляват. Те както сега спорят за вазелин, за изгори, така ще се прегърнат след изборите и пак ще управляват, ако избирателят гласува за тях. Но аз съм убеден, че ние ще спечелим."

Надявам се реформаторите да се вразумят", заяви Борисов и уточни, че очаква от тях да се съгласят на коалиция с ГЕРБ.

Борисов обвини и опонентите си. "Дойдат ли БСП на власт, винаги има банкова криза. Когато 4-та банка е под надзор, това какво е, попита риторично той. Според него КТБ или е източена, или е разсипана."

Беше правилно да се актуализира бюджетът и БСП направи този номер да не стане, каза още той. За кафето с Лютви Местан той обясни, че е било жест към Кърджали, където хората да разберат, че трябва да сме всички заедно.

"Експертът на ДПС Йордан Цонев знаеше отлично в какъв колабс е държавата. Те знаеха, че ако продължат през октомври, през зимата, те ще се сринат", коментира Борисов ситуацията в ДПС.

Борисов изрази и позицията си за справянето със ситуацията в банковия сектор. "Управителят на БНБ да се върне на работа. Да се вземат международни експерти. Веднага да се направи всичко възможно чрез квесторите да укрепят банката. 40 експерти има в ЕК, които чакат да бъдат поканени. Тези 3 – 4 стъпки трябва да бъдат направени. През октомври ще е късно. Вярвам, че сегашният министър Порожанов ще се справи с това, заяви Борисов. Не съм се месил в изграждането на правителството".

За състава на служебното правителство Борисов смята, че "тези експерти са си негови хора, на Плевнелиев".

"Ние работихме с проф. Георги Близнашки по време на събирането на подписката, аз имам прекрасни впечатления от него.

Служебното правителство съм сигурен, че ще докаже, че параметрите в държавата са много зле, коментира Борисов. Да си мандатоносител и да бягаш от своите – това е парадокс. Това може да се случи само в БСП. Правителството беше на БСП, ДПС и Атака. Те имаха желанието да унищожат ГЕРБ. Я да се върнем назад – когато стайното цвете Сидеров оглави всички комисии срещу мен. Или не помните ли как ДПС доведоха хората на Орлов мост и се целуваха с всички. Толкова се целуваха, че направиха общ митинг", заяви Борисов.

Той изрази увереност, че "ще извадят договорите с "Уестингхаус". Те няма как да не ги извадят, защото трябва да ги изпълняват".

"Аз съм човекът, който носи винаги отговорността за ГЕРБ", повтори Борисов.

"И ако спечелим, ще трябва да бъда премиер. Аз си нося отговорността. Ако беше и Станишев такъв, той трябваше да стане премиер."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай