Борисов: Ако не беше експериментът "Орешарски", щяхме вече да строим "Хемус"

Борисов: Ако не беше експериментът "Орешарски", щяхме вече да строим "Хемус" | StandartNews.com

92 % е усвояемостта на европейските фондове в България. Страната ни изпревари Румъния с 20% в това отношение. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на закриването на осмия летен университет на МГЕРБ, който се проведе край Варна, предаде агенция "Фокус".

По думите на премиера Борисов, ако не беше „експериментът Орешарски", АМ „Хемус" вече щеше да се строи, а не тепърва да се проектира. Той посочи, че през последните няколко месеца правителството е положило неимоверни усилия да защити европроектите в Брюксел, голяма част от които изтичат до края на година и ако средствата не бъдат усвоени България не само ще ги загуби, но и ще се наложи да връща вече изхарчените пари.

Борисов заяви, че АМ „Хемус" е жизнено важна за цяла северна България, особено за бизнеса, туризма и цялата икономика. Той допълни, че в Брюксел ясно виждат постигнатите резултати от правителството и твърдо застават зад неговата политика. Борисов заяви, че финансовата стабилност, намаляването на безработицата, икономическият растеж, добрата среда за инвестициите и сигурността се оценяват високо от ръководството на ЕС.

"Надявам се най-големите началници в ЕС, САЩ и Русия да си дадат сметка, че ако не се прекрати източника на бежанската вълна, то нищо добро не чака Европа. Стотици хиляди минават границите. Не е човешко да ги възпираме, защото зад тях режат глави", коментира Борисов по повод на бежанските вълни.

"Крим и Косово са на километри. Турция няма правителство, в Гърция се хвърлят оставки и предстоят избори, подобна е ситуацията и в Македония. Всичко това генерира трайна нестабилност.

Аферата "Костинброд" Борисов коментира така: "Бяхме подложени на натиск с аферата "Костинброд, както и с новите политически проекти, но партията успя да оцелее, да се изчисти и да види грешките си, за да не го повтарят.

По повод предствоящите избори премиерът каза: "Аз и министрите няма да се месим на работата по време на кампанията, защото трябва да запазим стабилността на кабинета и на страната, защото това е най-висшата кауза и цел. Така, че се надявам в една толерантна кампания по-добрите да победят. Крайният резултат трябва да е кметовете и общинските съветници на ГЕРБ и реформаторите да бъдат толкова, че да се гарантира стабилността на правителството. Това е и нашата основна цел"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай