Борисов: Агонията беше пълна

Борисов: Агонията беше пълна | StandartNews.com

София. "Агонията им беше пълна. Дори и упорните им точки не издържаха", коментира в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като беше приета оставката на правителството.

"Аз не разбрах защо губят избори и подават оставка. Затова дезертираха сега – защото знаеха, че ако бяха останали ноември щяха да се сринат, така че да не могат да се съвземат", заяви Борисов.

"Изборите са тези, които определят как да бъдат подредени политическите партии и кой да управлява. Аз съм да има консенсус и толерантност. Спомнете си те как управляваха една година. И народът ги наказа на евроизборите."

На въпрос защо не се е зарадвал на оставката той отговори, че не се е зарадвал, защото пасивите в държавата са много големи във всички сфери и това му е попречило.

"Моят анализ е, че винаги трябва да се гледа мнението на народа. Преди година изборите показаха, че ГЕРБ са първа политическа сила. Тези, които са в залата, не се съгласиха с това и направиха една пагубна коалиция", допълни той.

"Ако има някакъв голям отсъстващ в този парламент, се казва лидерът на БСП, мандатоносителят, евродепутатът Станишев. Представяте ли си какво падение е на тази партия, мандатоносителят, този, който направи правителството, този, който хвърляше всички хули и упреци от парламента, днес, когато си дава оставка неговото творение, защото никой друг, освен него, не се е разбирал явно с ДПС как да управляват, той просто отсъства от парламента? Аз не мога да си представя каква безотговорност е това", подчерта Борисов.

"Всички говорят за демокрацията. Хубаво – демокрация, демокрация, ама на базата на коя демокрация те управляваха една година заедно с „Атака", попита лидерът на ГЕРБ.

"За съжаление, не чух и нищо, което да направи анализ защо се стигна дотук", допълни той.

"От това, което декларираме ние, от това, което нашите избиратели искат – по никакъв начин да не се коалираме с БСП и ДПС. Чувам какво казват колегите от БСП – никога с ГЕРБ, никога повече с ДПС. В един момент може да се окаже, че след парламентарните избори нямаме правителство. Затова е необходимо да се даде по-голям хоризонт, защото не е сигурно при тази омраза, конфронтация, а и по никакъв начин тези хора не са разбрали какво са сгрешили, по никакъв начин в парламента не са си направили изводите, ако те не си ги направят и през тези три месеца, можем да изпаднем в още по-тежка ситуация зимата", посочи Борисов.

"Пожелавам на всички 17 кандидати успех", коментира Борисов предстоящия конгрес на БСП, на който трябва да бъде излъчен нов лидер на партията.

"Надявам се лидерът, който си изберат в неделя, да идва не само когато правят правителство, но и когато пада правителство, за да поеме отговорност. Надявам се това да е човек, с когото да можем да седнем, да изпием кафе, чай или каквото искат и по важните въпроси да се разберем. Не може в момента от държавния бюджет да отидат над 5 милиарда в Националния осигурителен институт за пенсии и ние да се правим, че имаме пенсионни фондове", посочи Борисов.

"Надявам се г-н Миков да разпореди и МВР да свалят загражденията още днес, защото това е толкова грозно за една европейска столица с толкова цветя, естакади, хубаво метро, паркове и градини, нови булеварди", добави Бойко Борисов във връзка със загражденията около сградата на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай