Бокова е уникален шанс за България

Бокова е уникален шанс за България | StandartNews.com

Кои сме ние да обръщаме гръб и да се изолираме от Русия? Бившият Съветски съюз е друго, но човек трябва да обръща страницата, каза още Симеон Сакскобургготски в интервю пред bTV.

"Трябва да си определим нашите интереси и приоритети. Не с една година напред, с мандат, а много по-дългосрочно, каза Сакскобурготски в отговор на въпрос за отношенията на България със САЩ и Русия".

По думите му шансът с кандидатурата на Ирина Бокова е уникален и би трябвало страната ни да впрегне усилия за успеха на кандидатурата й.

Сакскобургготски подчерта, че новият генерален секретар на ООН трябва да е от Източна Европа и да е жена. Както и владеенето на много езици и опита на Бокова в международните институции. "Малко драматизираме и все едно има навсякъде врагове, които искат да ни навредят.

Никоя страна не беше подготвена за бежанската вълна, така че въпросът е да се опитаме в обща полза да се справим", коментира Сакскобурготски. Опасности има за всяка една страна,икономически, политически, но слава богу сме в ЕС, каза още той.

Като премиер действах с пълното съзнание на отговорността, каза Сакскобурготски.

Най-тежкият момент от мандата бил началото на военната операция в Ирак. "Вицепрезиентът Чейни (Дик Чейни, вицепрезидент на САЩ по времето на Джордж Буш-младши, б.р.) ми се обади да ми съобщи, че започват военните действия в Ирак. Тогава си позволих да му кажа, господин вицепрезидент, съзнавате ли какво правите", призна Сакскобурготски. И след кратка пауза отбеляза, че посрещането на 6 военни ковчези на български военнослужещи от Ирак на летище София е най-черният момент от премиерските му години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай