Бодигардове няма да глобяват на пътя

Бодигардове няма да глобяват на пътя | StandartNews.com

София. Служителите на НСО няма да глобяват на пътя. Службата няма полицейски правомощия и не може да санкционира шофьорите. Това заяви в интервю за Дарик и.д. директорът на Националната служба за охрана ген. Тодор Коджейков.

В края на миналата седмица новите проектозакони за специалните служби бяха обсъдени при президента и забележките срещу законопроекта за НСО бяха свързани тъкмо със записаните правомощия на държавните гардове.

По повод предвидената в проекта възможност бодигадовете на властта да налагат санкции ген. Тодор Коджейков даде пример в кои случаи службата ще може да санкционира граждани, които не изпълнят разпореждания или не съдействат на гардовете.

„Един закон, ако не е обвързан с наказателните разпоредби, той е само пожелателен към тези хора, които трябва да изпълнят някоя разпоредба, заяви Коджейков.

Шефът на НСО беше категоричен, че службата нито иска, нито ще получи повече правомощия с новия закон. Целта е с него да се разпише всичко онова, което НСО върши като задължения през последните 20 години, подчерта ген. Коджейков.

Той обясни, че както и сега гардовете ще имат право при дейността си да задържат нарушители, но само до идването на полицейските органи. Както това е станало миналата седмица, когато пред колата на вицепремиера Цветан Цветанов се изправи мъж с пистолет.

„Това е хубав пример как работят нашите колеги в екстремална обстановка. Искам да благодаря на колегите, че са действали много професионално, много отговорно и не са създали нещо, което сега щеше да бъде на всички страници на вестниците и по всички  телевизии. А именно да се стреля по този човек. Ако е била ситуацията в друга държава, знаете какъв е щял да бъде изхода за този господин”, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай