Блус и джаз водят фенове на музиката в Благоевград

Блус и джаз водят фенове на музиката в Благоевград | StandartNews.com

Благоевград за първа година събира на една сцена блус и джаз величия в първия по рода си „Блус и Джаз" фестивал. Той ще се проведе днес и утре в областния център. На официална пресконференция в понеделник бе представена програма на първото по рода си събитие, което обединява двата стила. Специален гост бе един от участниците и много обичан български изпълнител - Васил Георгиев, по- известен като Васко Кръпката. Директор дирекция „Хуманитарни дейности" в община Благоевград Христина Шопова бе категорична, че фестивалът не е заместител или алтернатива на предишното издание на „Джаз" фестивала. Новият фест е със с нов формат и няма аналог в България. Благоевград е първият град, който организира такова музикално събитие, каза Христина Шопова. „Изключително съм щастлив, че вече и в България вече има „Блус и Джаз" фестивал. Обиколихме цяла Европа и свирихме на няколко такива фестивала и можете да си представите колко щастлив бях, когато ми се обадиха от Благоевград, че някой обръща внимание на нашето скромно блус общество", сподели Васко Кръпката.

Първата вечер ще е посветена на почитателите на музиката, възникнала на основата на спиричуълите и афроамериканската народна музика на негрите - блуса. На 27 март на последния етаж на МОЛ „ЛАРГО" от 20.00 часа на една сцена ще излязат финландецът Ееро Турка и Драган Милев - Дари, най-свежата българска блус формация „Delta Roosters" и Васко Кръпката заедно с Подуене блус бенд.

Неотразимата Стефка Оникян и нейните студенти ще открият втората фестивална вечер, посветена на възникналия в първата половина на 20 век в южните части на САЩ джаз, който съчетава африкански и европейски музикални традиции. Фестивалната вечер ще се проведе в Драматичен театър „Никола Вапцаров" от 19.30 часа. На сцената ще излязат Васил Петров и Лъчезар Кацарски, а Биг Бенд - Благоевград ще свири музика от репертоара на великия Франк Синатра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай