Блокът го удари на молба за постове

Блокът го удари на молба за постове | StandartNews.com

Реформаторите трябва да кажат днес предложението си за структура на кабинета

София. След заканата на Бойко Борисов в петък да върне мандата, ако не се споразумеят с реформаторите, част от десните го удариха на молба за постове. Солови играчи от Блока вече се опитват да договарят поотделно постове във властта, научи "Стандарт".

Позициите, които десните искат, вече са паднали на 5. За сметка на това обаче от Блока настоявали да имат областни управители в големите градове. В хода на преговорите дори се спрегнало и името на зам.-шефа на АБВ Ивайло Калфин за поста министър на икономиката. Реформаторите го обсъждали като вариант, при който партията на Генерала ще получи парламентарна подкрепа от хората на Георги Първанов. От преговорния екип на ГЕРб обаче и вчера порязаха мераците на част от десните за апетитните кресла във властта.

"Постове ще се коментират едва след като има пълно съгласие по приоритетите и управленската програма", казали от преговорния екип на Генерала. И отново подчертали, че реформаторите изнервят обстановката, като "се хващат за всяка буква само и само разговорите да се точат с часове".

Вчера преговорите между двете формации започнаха веднага след заседанието на парламента.

"Няма формални предложения - нито дадени, нито приети по отношение на министерски постове. Правим програмата стъпка по стъпка, след като успеем да изчистим всички въпроси, ще дойде ред и на министерските постове", заяви след преговорите Меглена Кунева. Минути по-късно обаче Божидар Лукарски призна, че на срещата е станало въпрос и за назначения, но реформаторите щели да проведат заседание на парламентарната група в понеделник и тогава ще бъдат готови с предложението си. "Отправихме искане към Блока в събота следобед да получим от тяхна страна вижданията им и конкретни предложения, свързани със структурата на Министерски съвет, с разпределението на позициите, отговорностите и персоналните предложения", заяви от своя страна Томислав Дончев от ГЕРБ, който също участва в преговорите.

"Разпределението на отговорностите е съставна част от коалиционното споразумение и без виждане на другата страна за тези детайли не може да се подготви коалиционно споразумение. В събота в рамките на деня изпращаме проект за програмна декларация и решаваща среща ще има от 13 ч в неделя, за да продължим обсъждането", допълни още Дончев.
"Успяхме да изчистим петте основни разминавания. До този момент въпросът за структура на Министерски съвет не е обсъждан", каза и Румяна Бъчварова. От ГЕРБ смятат, че трябва да има пропорционалност във формирането на кабинета. На въпрос дали коалиционното споразумение ще се обсъжда, или ще се предлага за обсъждане и на други партии, от ГЕРБ бяха категорични: Документът ще се обсъжда единствено с Реформаторския блок.

Ако не подпишем, връщам мандата

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Не съм оптимист от това, което чувам като послания от Реформаторския блок. Вчера се обадих на г-н Кънев, помолих го да уточним заедно какво да кажем по КТБ, за да покажем партньорство. Той ми каза г-жа Кунева я няма, като я намеряq ще се обадя и не ми се обади. Ходят, консултират се и на другия ден, като дойдат пак на среща, пак не може да вземем никакво решение, защото ще се консултираме пак. Затова съм казал до понеделник преговорният екип в най-спокойна атмосфера, която сме предоставили, да се опита да вземе решение. Аз ще отида на среща тогава, когато има нещо да се подпише. Ако не се стигне до подписване на споразумение, ГЕРБ ще върне мандата в сряда и отиваме на избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай