Близнашки: Всеки един да работи за достойна и единна европейска България

Близнашки: Всеки един да работи за достойна и единна европейска България | StandartNews.com

София. Обявяването на Независимостта е поредната стъпка по пътя към осъществяването на националните идеали. 22 септември 1908 г. е една от най-паметните дати в историята на нашата държава, когато строителите на съвременна България отстояват правото на българската нация за самоопределение и възстановената българска държавност окончателно бива обявена за равноправен суверен. Това заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки в словото си на площад „Цар Асен I" във Велико Търново по време на тържествената заря-проверка по повод 106-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

„За всекиго от дейците на Българското възраждане може да кажем, като за апостол Петър, че са камъкът, върху който се гради. Така и делото на всеки един от нас трябва да е част от съграждането на достойна, единна европейска България, в която гражданите и управниците „еднакво да мислят и едно да желаят", отбеляза премиерът. По думите му, делото на Независимостта не е подвластно на властовите амбиции, на политическите пристрастия и етническите различия. Това е събитие, което връща България в семейството на независимите европейски държави, защото страната ни, освен политическа, получава икономическа независимост и вече сама определя своята политика.

„Българският народ винаги е принадлежал и ще продължи да принадлежи към общността на европейски народи, при спазване на върховенството на закона - законът, определен от обединените народи, сред които е и независимият български народ", каза премиерът, цитиран от пресслужбата на министерски съвет.

В словото си министър-председателят подчерта още, че историята на свободните народи никога не се пише от случайността, а от избора – от избора на духовния устрем за национално себедоказване, от себеуважението на една нация и от самочувствието на свободния човек. „Независимо от историческите превратности, България направи своя цивилизационен избор и днес тя е пълноправен член на Европейския съюз и на Северноатлантическия пакт", подчерта в заключение проф. Георги Близнашки.

На площад „Цар Асен I" в старата столица министър-председателят прие почетния строй на представителните части на Българската армия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай