Близнашки: В ДКЕВР вредни хора провеждат грешна политика

Близнашки: В ДКЕВР вредни хора провеждат грешна политика | StandartNews.com

Благоевград. "Този състав на ДКЕВР носи огромна вина за тежкото положение, което се създаде в енергетиката. Защото следващата година ще имаме вече нарастване на дупката до 3 милиарда и 800 милиона лева. Тяхната политика или линията, която следваха, се провали напълно. Вредните хора провеждат грешната политика. В този смисъл би било един добър знак за обществото, ако те се бяха оттеглили. За съжаление, не го правят. Да стоят там, да стоят." Това каза в четвъртък в Благоевград премиерът Георги Близнашки по повод отказа на шефовете на ДКЕВР да хвърлят оставки.

„Но обществото е снело своето доверие от тях и аз не мога да кажа нещо друго. Това ще бъде една институция, която каквото и да направи оттук нататък, ще предизвиква обществено неодобрение. И аз затова пожелах вчера да слушат много внимателно вчера онова, което дебатира и предлага енергийният борд, който се създава. Защото става въпрос за един принципен и фундаментален проблем", каза още Близнашки. Според него е очевидно, че ще трябва да се търсят и някакви други решения. Енергийният борд е алтернативното решение до голяма степен, защото именно там се формират позици, с които ДКЕВР ще трябва да се съобразява, ако не иска да предизвика недоволството на обществото. „Много жалко. Аз лично много съжалявам, че те не се вслушаха в нашия призив, защото беше добронамерен", увери премиерът.
Пак подчерта, че пред правителството има три групи проблеми - финансов недостиг, банковата криза и енергетиката. Кабинетът разчита на много ограничен финансов ресурс и е крайно затруднено. Изцеждат се всички финансови възможности.

Той увери, че правителтвото наблюдава внимателно процесите, които се случват в КТБ, както и какво прави УС на БНБ. Трябва да се извърви стъпка по стъпка процедурата, която е по закона. „Каквото и да кажа, ще бъде въприето като политически натиск от страна на правителството. Ние ще се намесим тогава, когато дойде нашият ред. А дотогава призовавам всички отговорни фактори, най-вече УС на БНБ, да действат законосъобразно и да дават отговори на всички въпроси, които се натрупват в нашето общество. Ще се намери решение за малките вложители, ще спадне общественото напрежение. Въпросът е какво правим с онези големи фирми, които са свързани с казуса, но не искам да коментирам тази тема сега", допълни премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай