Близнашки: Трябва да върнем хората към дълга им да гласуват

Близнашки: Трябва да върнем хората към дълга им да гласуват | StandartNews.com

София. "Трябва да върнем хората към изпълнението на гражданския им дълг да упражнят правото си на глас на изборите". Това заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки, който прие предизборната делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Водената от Дорис Фиала (АЛДЕ, Швейцария) делегация на проучвателната мисия за наблюдение на парламентарните избори на 5 октомври е на двудневно посещение в България, съобщиха от информационната служба на правителството.

Министър-председателят запозна представителите на ПАСЕ с координацията на изборния процес, като подчерта, че лично контролира организацията на изборите от страна на изпълнителната власт. За да бъдат преодолени всички неблагоприятни изборни явления, е необходимо масово участие на гражданите в изборите, обясни Близнашки.

Премиерът припомни на представителите на ПАСЕ, че служебното правителство встъпи в длъжност след едногодишни протести на гражданите. „Тези протести бяха необичайни – хората не излязоха да протестират за по-високи заплати или по-ниски данъци, а срещу произвола на олигархията и нейния стремеж да наложи диктат върху всички обществени сфери, включително политиката. Хората излязоха на улицата в името на своите ценности и достойнство и основната цел на служебното правителство е да върне обществото към базисни демократични ценности и да е ясно, че не може да се управлява без доверието на хората", разказа той.

Пред делегатите на ПАСЕ министър-председателят заяви, че преди кабинетът да изпълни основната си задача да гарантира честни и свободни избори, е необходимо да бъдат положени усилия за стабилизация на основни обществени системи. „Само така можем да бъде сигурни, че изборите ще преминат спокойно и ще имаме легитимен резултат, който ще бъде признат от всички", коментира премиерът. Той допълни, че в момента обстановката е спокойна, а администрацията и органите на реда са напълно мобилизирани за превенция на изборните престъпления.
Проф. Близнашки припомни и призива си към политическите партии да се въздържат от употреба на език на омразата и да водят предизборната си кампания с аргументи. „Искаме да накараме партиите да се придържат към правилата", каза премиерът и подчерта, че служебното правителство ще запази дистанция по отношение на участниците в кампанията и няма да допусне да бъде въвлечено в политически сблъсъци, съобщиха още от пресцентъра на правителството.

Представителите на ПАСЕ поставиха въпроси, свързани с превенцията на изборните престъпления, каквото е търговията с вота на гражданите, както и с усилията на кабинета да възвърне доверието на гражданите. Делегацията на ПАСЕ даде висока оценка на усилията, които служебното правителство полага, за организацията на нормалното протичане на изборния процес.

Делегатите се срещнаха и с президента Росен Плевнелиев, който заяви, че партиите носят отговорност за свободни и честни избори. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай