Близнашки с 2 вицета (ОБЗОР)

Близнашки с 2 вицета (ОБЗОР) | StandartNews.com

Слух оставя Петър Чобанов и в служебния кабинет

Двама вицепремиери ще има в служебния кабинет. Единият ще отговаря за икономическите въпроси, а другият - за социалните. Това стана ясно след срещата на четирите национално представителни работодателски организации и двата синдиката с президента Росен Плевнелиев. Човекът, на когото Плевнелиев и бъдещият служебен премиер Георги Близнашки ще поверят най-тежката задача да се овладее икономическата и финансовата обстановка в страната, е настоящият началник на кабинет на държавния глава Екатерина Захариева. Че тази отговорност е по силите на юриста, стана ясно по време на мандата на първия служебен кабинет, когато тя заемаше същия пост.

Сега обаче правомощията й ще са още повече, тъй като ще е единственият вицепремиер, отговарящ за всички икономически отрасли в кабинета. За поста на социален министър, който трябва евентуално да поеме и второто вицепремиерско кресло, все още се водят разговори. Социалният секретар на Плевнелиев Деяна Костадинова е отказала да се завърне отново на него. Като най-вероятният кандидат към момента се спряга името на бившия зам. образователен министър в кабинета "Борисов" Петя Евтимова. Като вариант да оглави социалното министерство се спряга и шефът на НОИ Йордан Христосков. "Получихме уверение обаче, че те ще бъдат равно отдалечени от партиите без зависимости", посочи след срещата на работодателите и синдикатите при Плевнелиев президентът на КНСБ Пламен Димитров. Гражданското общество ще има свой представител на най-високо място", заяви Димитров, като цитира думите на държавния глава, но не уточни името.

В служебния кабинет отново ще бъде върнат постът министър на еврофондовете и той ще бъде зает повторно от Илияна Цанова. Начело на регионалното ведомство, към което е и ГРАО, която изготвя списъците за изборите, се очаква да бъде Йорданка Чобанова. Подуправителят на БНБ Калин Христов помага при избора на наследник за поста му във втория служебен кабинет. Вчера слух прати на поста сегашния финансов министър в оставка Петър Чобанов. Отново със съвети за икономически министър помага и предходният - Асен Василев.

Най-спряган кандидат за позицията е икономическият съветник на Плевнелиев - Евгени Ангелов, но той нееднократно е отказвал висши държавни постове и предпочита да помага със съвети. За министри без портфейли са спрягани Роман Василев с ресор електронно управление и Димитър Димитров - подготвяне на изборите. За поста на транспортен министър се завъртя името на сегашния зам.-министър на транспорта Георги Тодоров. Според запознати имало вариант и новият шеф на ведомството да дойде от компанията "Линднер", която преди време бе управлявана от Плевнелиев. Образователният ресор ще бъде поверен на Румяна Коларова. За външен министър се спрягаше името на съветника на президента Тихомир Стойчев, но е по-вероятно той да бъде поверен на друг експерт. Бившата състезателката по шорттрек Евгения Раданова или плувецът Петър Стойчев ще поемат спорта, а режисьорът Явор Гърдев - културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай