Близнашки призова за силно политическо правителство след изборите

Близнашки призова за силно политическо правителство след изборите | StandartNews.com

София. "След тези избори трябва да имаме изключително силно политическо правителство, защото необходимите реформи се отлагат твърде дълго време, а решенията просто се носят във въздуха. Не можем да си позволим още една година размотаване. Крайно време е да приключим с Прехода и да навлезем в един ритъм на едно устойчиво развитие", заяви служебният премиер Георги Близнашки по време на инициативата "Чети с мен", предаде Фокус.

По думите му, служебното правителство върши много неща, но то не може да направи тези големи реформи. „Моят призив към всички е в деня на изборите всеки да изпълни своя граждански дълг и да гласува. Бюлетините са отпечатани и са изпратени по районите. Остават само тези за София-град и София-област, но и те в понеделник-вторник ще си ги получат", допълни проф. Близнашки. Той уточни, че организацията тече в пълен ход и се създават нормални условия за едни спокойни избори. „Много разчитам, че всички ще изпълнят своя дълг, за да постигнем този ефект, за който толкова много си говорим", добави проф. Близнашки.

Относно това дали наистина се очертава да се провали заседанието за тристранно сътрудничество, проф. Близнашки каза следното: „Не тръгвайте с лоша прокоба. Надявам се, че те ще се запознаят с подготвения проект за актуализация на бюджета. До понеделник се надявам те да размислят и да седнат на масата, за да обсъдят нещата с подробности. На предходното заседание на Тристранния съвет се стигна до консенсуса, че актуализацията на бюджета е неизбежна".

Според министър-председателя, големият въпрос е какви ще бъдат конкретните параметри на тази актуализация, така че той очаква всички да седнат и да си уточнят подробностите. „Ние сме подготвили един проект, по който ще се произнесе следващото Народно събрание. Параметрите могат да се променят, тъй като последната дума ще има следващият парламент. Служебното правителство предлага една основа за разговорите, които предстоят", каза още той.

По отношение на възрастта за пенсиониране на служители по законите за МВР и за отбраната и въоръжените сили, премиерът припомни, че това са отдавна отправяни препоръки към страната ни. „Време е да се съобразим с тях и смятаме, че трябва да бъдат въведени в нашето законодателство. Не става дума за решение от днес за утре", коментира проф. Георги Близнашки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай