Близнашки: Очаквам висока гражданска активност на изборите

Близнашки: Очаквам висока гражданска активност на изборите | StandartNews.com

София. Тези избори са изключително важни и очаквам висока гражданска активност, заяви министър-председателят проф. Георги Близнашки пред журналисти в Националната библиотека, където премиерът откри изложбата „Цар Самуил – величие и трагизъм".

Проф. Близнашки беше категоричен, че предстоящите на 5 октомври избори са от огромно значение за справянето с множество тежки проблеми, пред които е изправена страната ни. По думите му много хора си дават сметка, че изборите ще бъдат акт на потвърждаване на привързаността на българските граждани към демократичните ценности. „На тази основа те ще направят и своя политически избор", добави премиерът. Според него събитията от последната година са показали, че гражданският дух в България е жив и че хората могат сами да определят политическата си съдба. „Основната задача на нашето правителство е да се върнем към базисните ценности на демокрацията в България", подчерта проф. Близнашки.

Попитан как върви процесът на отпечатване на изборните книжа, министър-председателят заяви, че контролът е много строг. Очаква се до края на седмицата БНБ да приключи с отпечатването на бюлетините. Предстои да бъдат експедирани и бюлетините за гласуване зад граница, където ще бъдат разкрити 427 секции. „Нещата вървят нормално и в ритъм, няма място за безпокойство. Взети са изключителни мерки за сигурност – и в печатницата, и при транспортирането на бюлетините", заяви премиерът. Той добави, че оценката за работата на МВР ще се основава на резултатите от борбата с „позорното явление на купуване на гласове".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай